Obnova dôvery súdnictva

V tieni obáv z vývoja pandémie COVID-19 a zavádzania núdzového stavu s možnými drastickými dosahmi na kultúru a šport zostala dôležitá reforma súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

01.10.2020 20:00
debata (8)

Zmeny, ktoré ministerka predstavila, nie sú vôbec zanedbateľné a budú mať dosah na fungovanie súdnictva a spravodlivosť vôbec. Možno prišlo naraz viacero zmien, ako dokáže verejnosť stráviť, ale to nie je podstatné.

Šuškandy, že sudcovia nerozhodujú vždy čestne, že sú ovplyvňovaní či dokonca podplatení, boli vždy, ale hmatateľné dôkazy chýbali. Udalosti z posledného roka, keď boli odkryté pochvalnou prácou polície rôzne chobotnice na jednotlivých súdoch, otriasli takmer každým, aj zasvätenými.

Nebolo preto prekvapením, že ministerka zamýšľala úplne zrušiť imunitu sudcov. Nakoniec vypočula obavy sudcov z ohrozenia nezávislosti. To neznamená, že sa nič nezmenilo. Po novom už sudca bude môcť byť stíhaný, ak bude rozhodovať nelogicky a svojvoľne, ignorujúc znenie právnych predpisov. Dôležité však je, že ak aj bude súdne rozhodnutie zrušené, sudcovia nebudú automaticky stíhaní. Navyše Súdna rada už bude môcť po novom preverovať nielen stav a prírastok, ale aj pôvod majetku sudcu, ako aj jeho spôsobilosť. A od augusta budúceho roka vznikne nový Najvyšší správny súd, ktorý bude rovný Najvyššiemu súdu a bude plniť funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a prokurátorov.

Demokracia je aj o tom, že sa nesnaží vytvoriť ideálneho, morálne vyspelého človeka. Ľudia sú rôzni a dostávajú sa do situácií, ktoré nemusia zvládnuť. Cieľom demokracie je vytvoriť také pravidlá, aby sa čo najviac zamedzilo profesionálnemu a osobnému zlyhaniu. A to sa týka aj súdnictva. Schválené justičné reformy idú v tomto duchu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ústavný súd SR #Súdna rada SR #reforma justície #Mária Kolíková