Kultúra na tretej koľaji

Na Slovensku bola kultúra vždy vnímaná iba okrajovo, ako sa hovorí, na druhej koľaji. Ak jej politici venovali vôbec pozornosť, tak predovšetkým folklóru. Nevedno, či to bolo preto, že im bola najbližšia, a iná ich obchádzala, alebo z vypočítavosti – jej podporou získali najviac bodov medzi voličmi.

02.10.2020 20:00
debata (29)

Teraz pri hľadaní, alebo skôr nehľadaní, pomoci postihnutým umelcom, kultúrnym inštitúciám a pracovníkom v kreatívnom priemysle sa kultúra dostala na tretiu koľaj.

Vládni politici dosiaľ nedokázali ani spočítať, aké škody spôsobila prvá vlna, a podľa toho efektívne pomôcť. Kultúra nie je jednoliaty celok, ale jednotlivé časti majú rôzne špecifiká a utrpeli rôzne škody. Inú pomoc potrebujú herci, inú obslužný personál a inú galérie.

Chystaná pomoc z Fondu na podporu umenia vo výške necelých desať miliónov eur pre štátom nedotovanú kultúru je kvapka v mori. Veď v kultúre v rôznych profesiách pracuje takmer 200-tisíc ľudí. Keď si to rozmeníme na drobné, je to almužna. A rovnako 20 miliónov z Fondu obnovy v budúcich rokoch.

Dotknutým nevypadli príjmy na mesiac či dva, ale na omnoho dlhší čas. Nejde len o osobné výdavky, ale musia splácať aj úvery alebo lízingy na aparatúru, ktorá je im momentálne na nič, a nemôžu sa jej zbaviť. Čo majú títo ľudia robiť? Mnohí so špecifickými pracovnými skúsenosťami sú neuplatniteľní na trhu práce, aj keby chceli. Pracovať v kultúre znamená tiež pripravovať sa na rôzne akcie. A tie keď sa stopnú, neprídu len o peniaze, ale aj o zmysel práce.

Rozum sa zastavuje aj pri obmedzovaní počtu divákov v divadlách! Pokiaľ platí pravidlo desať štvorcových metrov na jednotlivca v obchodoch, nákupných centrách alebo akvaparkoch, prečo to neplatí aj pre divadlá a vo veľkých sálach, kde môže byť iba 30–40 divákov?

Samozrejme, na kultúru by sa peniaze našli, keby bola vôľa. Veď vláda navýšila deficit o niekoľko miliárd. Je to skôr o duchovnom rozmere politikov a o politickej vypočítavosti.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #umenie #divadlá #fond obnovy #pandémia a kultúra