Príležitosť pre mesto

Systém Airbnb, v ktorom si turisti mohli na krátky čas výhodne prenajať byty v centrách miest, končí. Presnejšie, reaguje na situáciu, ktorú na trhu s nehnuteľnosťami vyplavila „korona“.

04.10.2020 20:00
debata (1)

A vyplavila skutočne nejeden problém, ktorý tu, samozrejme, existoval dlhodobo už dávno pred vypuknutím pandémie, a mnohí naň aj poukazovali. Tým vyplaveným problémom je lacný masový turizmus, ktorému sa už hovorieva „overturizmus“, a jeho devastačný vplyv na život domácich ľudí a zdravý chod mesta.

Airbnb sa v reťazci politiky astronomických cien bytov, ich prenájmov a totálnej neexistencie nájomného bývania stal „zlatým“ klincom do rakvy autochtónneho mestského života, jeho ekonomiky a kvality vo väčšine veľkých európskych miest, Bratislavu nevynímajúc.

Atraktívne časti reagovali prispôsobením sa trhu, pričom na bežný život dlhodobých obyvateľov neostal priestor. Centrá miest sa zmenili na getá s predajňami suvenírov (v našom prípade navyše vôbec nesúvisiacich s lokalitou), celkom vymizli tradičné podniky a obchody a majitelia bytov pochopili, že krátkodobé prenájmy zmenia byt v starom meste na hotový válov. Biznis s bytmi nabral obrátky o to neľudskejšie, o čo viac domácich bolo takto nútených nedobrovoľne odísť. Zosypanie muselo prísť, skôr či neskôr. A je tu.

S poklesom masového turizmu sa prenájomcovia rozhodli prejsť z krátkodobých na dlhodobé nájmy. Dočasnez toho možno viacerí budú mať hlavu v smútku, je to však trend ozdravný a správny (i keď sám osebe nerieši celý problém bývania). Niektoré známe mestá, ktorých lokálna ekonomika a bývanie boli fenoménom Airbnb v poslednom desaťročí takmer zničené (napr. Lisabon), zareagovali rovnako. Zároveň však vedenie miest motivuje vlastníkov dávať svoje byty do správy mestu. Takým spôsobom neprídu o príjem z nájmov, budú oslobodení od niektorých daní, v bytoch budú bývať tí, ktorí to potrebujú, a do mesta sa vráti normálny život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba