Plán obnovy: Všetko a nič

Ministerstvo financií konečne predstavilo dlhoočakávaný materiál k čerpaniu 7,5 miliardy eur z Plánu obnovy EÚ na revitalizáciu ekonomiky po kríze spôsobenej pandémiou COVID-19.

05.10.2020 19:00
debata (10)

Materiál prekvapil akurát zmenou názvu – Moderné a úspešné Slovensko, veľmi dobrým grafickým spracovaným a prehľadnosťou oproti materiálom, ktoré doteraz z ministerstva unikli. Žiaľ, inak nič nové nepriniesol a sú v ňom uvedené všeobecne známe fakty a trendy.

Vízia môže mnohým pripomínať akýsi pokus o druhé programové vyhlásenie vlády, ktoré parlament schválil na jar. Vláda si však pomýlila zadanie. Európska komisia žiada členské krajiny predložiť projekty, ktoré by zafinancovala zo spoločného fondu obnovy (750 miliárd eur) v rokoch 2021 – 2023. V predloženom dokumente sa rozvádzajú reformy až do roku 2030.

Žiaľ, vládni politici vôbec nepochopili zadanie z Bruselu. Nekompetentnosťou sme premárnili veľa času, ale zatiaľ nie je nič stratené.

Je v ňom všetko (z pohľadu potrieb Slovenska) a zároveň nič (konkrétne projekty). Aj sám minister financií Eduard Heger pri predstavovaní naznačil, že ide iba o prvý nástrel a čakajú podnety od verejnosti. Lenže takýto náčrt mal byť hotový už v lete a jednotliví ministri mali rokovať s expertmi, zamestnávateľmi, odborármi i opozíciou, kde a ako investovať, aby sme naštartovali ekonomický rast a zároveň modernizovali ekonomiku. Myslí sa ňou najmä znižovanie znečisťovania životného prostredia a digitalizácia. O tom sa veľa nedozvieme, je to príliš vágne.

Dokument uvádza fakt, v ktorom panuje všeobecná zhoda, že naše podniky málo investujú do výskumu a inovácii. Nielenže sa znižuje ich konkurencieschop­nosť, ale zastarané technologické vybavenie má vyššiu energetickú náročnosť, čím viac zaťažuje životné prostredie. Ako to zmeniť? Mohli by sme využiť ponúkané európske peniaze pre jednotlivé firmy priamo či iba nepriamo? Podľa akých kritérií by sa vyberali? V dokumente nenájdeme žiadne konkrétne návrhy. Už mali byť vykonzultované aj s domácimi expertmi a od budúceho týždňa sa o nich malo hovoriť v Bruseli.

Zmena zdaňovania, jeho zjednodušenie, alebo nevyhovujúci zákon o verejnom obstarávaní či stavebný zákon, pomôžu rastu ekonomiky, no na to predsa nepotrebujeme európske peniaze!

Okamžitý rast môžu podporiť finančné injekcie do výstavby nájomných bytov alebo zatepľovania, napríklad nemocníc. Akú veľkú sumu by sme do riešenia týchto problémov mohli investovať? Mohli by sme využiť peniaze aj na modernizáciu nemocníc? Už dlhšie sa nám nedarí na východ Slovenska prilákať veľkých investorov alebo vysokokvalifikovanú pracovnú silu. Je to jedna z priorít aj tohto dokumentu, ale opäť bez konkrétneho návrhu – kde, ako a za koľko.

To všetko sú iba niektoré legitímne otázky, ktoré potrebujeme vyriešiť, nie strácať čas vecami, ktoré vôbec nesúvisia s rýchlou obnovou ekonomického rastu. Žiaľ, vládni politici vôbec nepochopili zadanie z Bruselu. Nekompetentnosťou sme premárnili veľa času, ale zatiaľ nie je nič stratené.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vízia #Eduard Heger #pandémia koronavírusu #Plán obnovy a odolnosti #Plán obnovy EÚ