GLOBSEC výnimkou

Od 1. októbra platí na Slovensku núdzový stav. Napriek tomu, že všetky kultúrne, športové a spoločenské podujatia sú výrazne obmedzené, v stredu a vo štvrtok sa v Bratislave uskutoční bezpečnostná konferencia GLOBSEC. Namieste je preto otázka, či bolo nevyhnutné takúto akciu organizovať práve teraz, keď ľudia musia dodržiavať prísne opatrenia.

06.10.2020 20:00
debata (61)

Hoci formálne bude všetko v poriadku, pretože výnimku majú akcie, na ktorých budú mať všetci účastníci v čase začiatku negatívny test na koronavírus nie starší ako 12 hodín, pocit, že všetci sme si rovní, ale niektorí sme si rovnejší, zostáva. Mimochodom, rýchlotesty, ktoré chcel Igor Matovič ešte na jar hádzať do Dunaja, budú teraz účastníkom GLOBSEC-u stačiť?

V situácii, keď si umelci nemôžu zarábať na živobytie a športovci hrajú pred prázdnymi hľadiskami, čím prichádzajú o nemalé peniaze, je nanajvýš otázne, či je nutné, aby stovky ľudí v uzavretých priestoroch diskutovali o medzinárodných vzťahoch a bezpečnosti.

Keďže ústredným mottom tohtoročnej konferencie je Uzdravme svet spoločne, najlepšie, čo mohli organizátori urobiť, bolo vyzvať všetkých, aby zostali doma. Ak skutočne chceli viesť diskusiu, použiť mohli existujúce aplikácie, ktoré pri výučbe na jar používali napríklad školáci.

Je zrejmé, že organizátori nedomysleli, aký signál verejnosti takto vyšlú. Ak vláda od ľudí vyžaduje dodržiavanie prísnych protipandemických opatrení, tak hromadné podujatie takéhoto charakteru túto ich ochotu výrazne naštrbí. To zjavne pochopil aj premiér Matovič, ktorý sa na konferencii pravdepodobne nezúčastní.

Čerešničkou na torte bude nepochybne účasť tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Çavuşoğlua. Počúvať na konferencii šéfa tureckej diplomacie, ako diskutuje o úlohe Turecka pri zabezpečovaní regionálnej a globálnej bezpečnosti, v čase keď do bojov v Náhornom Karabachu zasiahla aj Ankara, ktorá na podporu Azerbajdžancov vyslala žoldnierov zo Sýrie, znie ako „skvelý“ vtip.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Azerbajdžan #núdzový stav #Náhorný Karabach #Globsec 2020