Nestíhate? Privstaňte si!

Včasné alebo nedobrovoľné vstávanie určite neprospieva imunite. V boji proti koronavírusu ju potrebujeme viac ako v minulosti. Zdôrazňujú nám to často aj lekári.

07.10.2020 20:00
debata

Je preto prekvapujúce, prečo veľký bojovník proti šíreniu vírusu, akým nesporne je premiér Igor Matovič, stanovil zasadnutie vlády nezvyčajne skoro, na šiestu ráno. Ani jemu, ani ministrom, ani štátnym úradníkom, ktorí musia všetko pripraviť, nevyspatosť zdravotne neprospeje.

Ako sme sa dozvedeli, včasný termín bol zvolený preto, aby ministri a premiér mali viac času na prácu. Lebo ako hovorí Matovičov český kolega Andrej Babiš: „My makáme.“ Bývalý predseda Súdnej rady Štefan Harabin sa zase zviditeľnil zvolávaním rokovaní na nezvyčajných miestach na východe republiky. Dúfajme, že nebude inšpirovať premiéra. Alebo že sa Matovič nebude chcieť vyrovnať predchodcovi a protivníkovi Robertovi Ficovi, ktorý aby dokázal, ako „maká“, išiel si odpracovať za pás nočnú zmenu. A ktovie, o koľkej zvolávajú zasadnutia autoritatívni vládcovia, ktorých vo svete čoraz viac pribúda.

Minister práce Milan Krajniak pripomenul, že včasné ranné vstávanie mal v obľube rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. Mal rád aj audiencie – náš premiér miluje facebookové audiencie.

Z politologického hľadiska je zvolávanie zasadnutia vlády o šiestej ráno učebnicovým prejavom populizmu. Jeho predstavitelia chcú dať obyčajným ľuďom na vedomie, že sú ako oni. Tiež musia ráno vstávať a ísť poctivo do práce, nemôžu vyspávať.

Ak má Matovič mnoho energie, mohol by si vziať príklad zo svojho predchodcu Fica a chodiť každé ráno behať. Posilnil by si imunitu, vylúčené hormóny by ho zaplavili pocitom šťastia a spokojnosti, čo by mohol pretaviť do práce celej vlády a spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #imunitný systém #nedostatok spánku #populizmus #vláda Igora Matoviča