1000

Čierny scenár sa naplnil, na Slovensku v stredu pribudlo 1 037 nových potvrdených prípadov koronavírusu. Prekročili sme tak ďalší pomyselný míľnik. Zatiaľ sa síce môžeme utešovať tým, že aspoň počet úmrtí na COVID-19 je u nás stále nízky (57), ani to však čoskoro nemusí byť pravda...

08.10.2020 20:00
debata (14)

Pokiaľ bude nakazených pribúdať, začne rásť aj počet mŕtvych. Kým nedostatok lôžok na infekčných oddeleniach sa dá vyriešiť presunom z iných oddelení, horšie je to so zdravotným personálom, ktorého počty v nemocniciach sú už aj tak často poddimenzované.

Kým na jar bolo relatívne jednoduché „zavrieť“ celú krajinu, teraz sa ukáže, ako sme naozaj pripravení na krízovú situáciu. A že to asi nebude bohviečo, každý podvedome tuší. Keď sa nebude mať kto postarať o pacientov, pôjde skutočne o život.

V susednom Česku, kde došlo k dramatickému zhoršeniu epidemiologickej situácie, sa vláda rozhodla na 14 dní zavrieť divadlá, kiná aj fitnescentrá. Podobnému scenáru sa pravdepodobne nevyhneme ani my. Keď hrozí nebezpečenstvo, treba stúpiť na brzdu.

Keďže je medzi nami mnoho nezodpovedných ľudí, ktorí sa stretávajú a potajme organizujú rôzne rodinné oslavy a svadobné hostiny, bude nutné zatiahnuť ručnú brzdu. V opačnom prípade nám hrozí, že popri Česku sa staneme hlavným ohniskom nákazy v strednej Európe.

Mnohí akoby si ani neuvedomovali vážnosť situácie. Dôjde im to, až keď to u nás začne vyzerať ako na jar v Taliansku?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #Covid-19