Matovičovo vládnutie: Ešte horšie, ako si viete predstaviť

V sobotu ľudia s napätím čakali, čo im premiér oznámi. Ten prišiel na brífing... a nepovedal nič. So slzičkou na krajíčku pohnutým hlasom iba poďakoval zdravotníkom. No to ešte ani zďaleka nebolo najväčšie faux pas, pretože v nedeľu nasledoval ešte väčší komunikačný "trapas". Zdá sa, že situácia je ešte horšia, ako si niekto vedel predstaviť.

11.10.2020 19:00
debata (86)

Keď počet nakazených prudko stúpa a čakajú nás ďalšie prísne opatrenia, ľudí zaujíma predovšetkým to, ako je vláda na túto situáciu pripravená a či bude schopná pomôcť tým, ktorí budú nútení svoje prevádzky zatvoriť. Posledné, na čo sú zvedaví, je facebooková prestrelka medzi Matovičom a Sulíkom.

Tak ako vo väčšine vecí týkajúcich sa pandémie, aj teraz je pravda na strane Sulíka. Keďže nemáme presné údaje o tom, či sa viac ľudí nakazilo v reštauráciách, alebo vo fitnescentrách, je na zváženie, či ich zatvorenie má nejaký význam. Problémom je, že u nás sa mnohé veci robia bez akýchkoľvek analýz – tak pocitovo. A potom to tak aj vyzerá…

Keďže nemáme presné údaje o tom, či sa viac ľudí nakazilo v reštauráciách, alebo vo fitnescentrách, je na zváženie, či ich zatvorenie má nejaký význam. Problémom je, že u nás sa mnohé veci robia bez akýchkoľvek analýz – tak pocitovo. A potom to tak aj vyzerá…

S istotou však vieme, že mnoho ľudí sa nakazilo na veľkých rodinných oslavách a svadobných hostinách. Preto ak má zmysel niečo zásadne obmedziť či rovno zakázať, tak sú to takéto podujatia, kde sa COVID-19 nekontrolo­vateľne šíri.

V podstate by stačilo, keby tí, ktorí porušili prijaté pandemické opatrenia, boli aj potrestaní. Ak by regionálny úrad verejného zdravotníctva niekomu naparil pokutu do výšky 1 659 eur (resp. 20-tisíc eur právnickej osobe), iste by si to mnohé vydajachtivé páry rozmysleli. Navyše stále u nás platí §163 a §164 – šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, hrozí jej väzenie od jedného až do desiatich rokov.

Našou slabinou je, že síce máme celkom slušne nastavené pravidlá, no horšie je to s ich vymožiteľnosťou. Predstavme si, ako by to vyzeralo v športe, keby sa niekto rozhodol, že on pravidlá dodržiavať nemusí. Bola by to číra anarchia!

V nedeľu vláda prijala viaceré opatrenia. No samotný fakt, ako k tomu pristupuje, stojí za zamyslenie. Ak má napríklad od pondelka platiť, že študenti stredných škôl sa budú vyučovať dištančnou formou, mali byť o tom vopred informovaní. Nie že si niekto v nedeľu povie „včul“ a všetci ostatní budú na povel skákať. To isté platí aj v prípade gastro prevádzok – reštaurácie si musia vopred objednať tovar, so zamestnancami dohodnúť služby a tak ďalej…

V susednom Česku minister Prymula už minulú nedeľu v relácii Otázky Václava Moravca avizoval, že v piatok 9. 10. oznámi nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré začnú platiť od pondelka 12. 10. Keďže epidemiologická situácia sa výrazne zhoršila, vláda nečakala a rokovala už vo štvrtok 8. 10. Tak či onak, ľudia mali niekoľko dní, aby sa na nový stav pripravili.

Koronavírus v plnej nahote ukazuje, že Matovič nie je schopný adekvátne komunikovať, ale ani vládnuť.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus #Roman Prymula #pandemické opatrenia