Sulík vs. Matovič: Rozum a cit

Vzťahy medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom boli napäté už na jar, keď si šéf liberálov viackrát „dovolil“ oponovať premiérovi. Počas leta tento spor na chvíľu utíchol. Teraz, keď Slovensko čelí druhej vlne pandémie, sa tento ich „zamrznutý konflikt“ vyhrotil natoľko, že premiér obvinil šéfa SaS zo spoluzodpovednosti za smrť ľudí.

12.10.2020 19:00
debata (38)

Samozrejme, Matovič preháňa, tak ako veľakrát predtým. Hľadanie vinníka je ten najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť zodpovednosti. A keďže Matovičovi tečie do topánok, snaží sa nájsť obetného baránka. Lenže v tomto prípade sa jasne ukázalo, kto vo vypätej situácii brnká voličom na city a kto sa snaží racionálne argumentovať.

Richard Sulík si dovolil iba poznamenať, že ak chce vláda prijímať opatrenia, mala by vychádzať z konkrétnych údajov. Nemôžeme predsa zatvárať reštaurácie bez toho, aby bolo zrejmé, nakoľko je toto prostredie rizikové. To, že Matovič ani raz nedokázal novinárom povedať, či vláda takýmito dátami naozaj disponuje, vrhá zlé svetlo na neho a na jeho kabinet. Hovoriť preto o sabotáži a o tom, že ho Sulík „v rozhodujúcej chvíli pichol zozadu“, je prisilná káva. Darmo sa pokúšal celú vec prekryť emóciami. Možno to fungovalo, keď bol v opozícii, no teraz zjavne nie. Pri zrážke rozumu a citu ťahá za kratší koniec.

Matovič preháňa, tak ako veľakrát predtým. Hľadanie vinníka je ten najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť zodpovednosti. A keďže Matovičovi tečie do topánok, snaží sa nájsť obetného baránka.

Nepochybne ho musí škrieť, že preferencie OĽaNO klesajú a, naopak, SaS rastie. Vyčítať však Sulíkovi, že „chce byť za pekného“ je ranou pod pás. Za prepad popularity si môže Matovič sám. Nik nie je predsa zodpovedný za to, aký chaos vytvára. Naopak, SaS ťaží z toho, že vo vláde pôsobí ako „maják rozumu“. A ľudia sa v týchto neistých časoch utiekajú k tým, čo vnášajú do temnoty aspoň trochu svetla.

Napríklad je dosť zvláštne, ak ľudia môžu cestovať v preplnenej mestskej doprave a vo vlakoch, no zakážeme sa im stravovať v reštaurácii, bez toho, aby sme to im to nejako racionálne zdôvodnili. V MHD im nehrozí, že sa nakazia? Takýto prístup pripomína reakciu despotického otca, ktorý deťom na otázku prečo povie: „Lebo som povedal!“

Matovič stráca nervy a s nimi aj posledné zábrany. Vyčítať ministrovi, že na krízovom štábe bol cez víkend iba hodinu, je priam detinské. Nie sme predsa v materskej škole. Odhliadnuc od toho, že na Ústredný krízový štáb nemusel minister hospodárstva ani chodiť, pretože to zákon ukladá ministrovi vnútra, obrany a zahraničných vecí, je podstatné to, ako k nejakému záveru prišli a nie koľko hodín na ňom strávili.

Matovič to „zaklincoval“ tým, že členom koaličnej strany odkázal, že v SaS by si mali nájsť dôstojnejšieho lídra strany ako Sulíka. To sa nedá nazvať inak ako absolútna strata súdnosti. Vo vládnych koalíciách panovali rôzne vzťahy. Boli lepšie i horšie. Týmito vyjadreniami však Matovič posunul známe pravidlo: Nepriateľ, úhlavný nepriateľ, koaličný partner o ďalší level.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus #SASKA