Bielorusi ako vzor

Cez víkend došlo k obratu vo vývoji v Bielorusku. Po prvé, ministri zahraničných EÚ odporučili rozšíriť sankcie aj na Alexandra Lukašenka. Po druhé, prezident prišiel do väznice tajnej služby KGB rokovať so zatknutými predstaviteľmi opozície, ktorých dosiaľ označoval za kriminálnikov. Vlastne tým uznal, že sú politickými väzňami.

13.10.2020 20:00
debata (27)

Najdôležitejší však je neutíchajúci odpor Bielorusov. Masové demonštrácie pokračujú bez prestávky, najmä v Minsku, už dva mesiace. Sú to pokojné „pochody hrdosti“, veľakrát až happeningy. Nemajú žiadnych politických vodcov. Tí sú buď vo väzení, alebo v exile. O to výnimočnejšia je vôľa a trpezlivosť Bielorusov. Ich odhodlanie stojí tak trochu v tieni prehlbujúcej sa druhej vlny pandémie v Európe. Už teraz si zaslúžia uznanie ostatných Európanov.

Lukašenkove ústupky naznačujú zmenu kurzu u prezidenta, nie však víťazstvo opozície. Prezident konečne pochopil, že pokračovanie režimu nemá žiadnu perspektívu nielen pre občanov, ani preňho a jeho kliku. Zmena ústavy, ktorú naznačil, s obmedzením právomocí prezidenta, prechodom k parlamentnej demokracii, sa javí ako dobrá cesta k nastoleniu demokracie.

Cieľom by nemalo byť výlučne zvrhnutie prezidenta Lukašenka, a to ani vypísaním nových prezidentských volieb, ale zavedenie demokracie. Za stôl si musia sadnúť všetci, bez Lukašenka to nepôjde. Opozícia sa nemôže báť utopenia v dialógu o zmenách, pretože ten znamená demokraciu. Zvrhnutie prezidenta totiž automaticky neznamená nastolenie demokracie, čo sme videli v mnohých prípadoch arabskej jari. Naopak, zavedenie demokracie automaticky znamená pád autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka.

Bieloruský odpor – pokojné, ale vytrvalé demonštrácie – naznačuje do budúcnosti, akoby mohol vyzerať odpor proti autoritatívnym režimom a diktátorom, ktorých počet sa žiaľ rýchlo rozrastá. Mohol by sa stať špecifickým európskym návodom, ako na to.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #opozícia #Bielorusi #Alexandr Lukašenko #autoritársky režim