Žiadna náhoda. Kotleba vie, čo znamená 1 488

Marian Kotleba sa na súde pokúsil zahrať divadielko. Naťahoval ho, ako len vedel, no sudkyňu nijako nepresvedčil, že medzi cenovkou 14,88 eur za ponožky a 1 488 eur na charitatívnych šekoch nie je nijaký rozdiel. Ide totiž o skrytý nacistický symbol, a preto ho nakoniec uznala vinným z podpory a propagácie fašizmu. Ide o prelomové rozhodnutie, ktoré môže ovplyvniť ďalší osud kotlebovského hnutia.

13.10.2020 19:00
debata (141)

Keď líder ĽS NS pred tromi rokmi daroval šeky so sumou 1 488 eur, nebola to žiadna náhoda. Aj neonacisti idú s dobou. Pochopili, že keď nemôžu na verejnosti používať hákové kríže, tak si začali hľadať novú zástupnú symboliku. Ich poznávacou značkou sa stalo oblečenie značky Thor Steinar a „hakenkrojc“ nahradila šifra 1 488, ktorú majú často vytetovanú priamo na svojom tele.

Tá spája dva pojmy. Prvý z nich je takzvaných 14 slov: „We must secure the existence of our people and a future for white children“, čo v preklade znamená „Musíme ochrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre biele deti“. Autorom tejto vety je americký neonacista David Lane a stala sa mottom teroristickej skupiny The Order, ktorej bol členom. Číslice 88 sú zasa v neonacistickom prostredí využívané ako šifra pre pozdrav Heil Hitler!, pretože písmeno H je ôsme v abecede.

Vedia to všetci, celý svet to vie, len Marian Kotleba, ktorý v minulosti na mítingoch v gardistickej uniforme vykrikoval „Na stráž!“ to nevie? Jeho odporný marketingový ťah bol neskutočne priehľadný. Bolo až zarážajúce, že on, ktorý sa roky pohyboval na hrane, len aby nedal zámienku na zákaz svojej partaje, urobil takúto školácku chybu.

Vedia to všetci, celý svet vie, čo znamená šifra 1 488, len Marian Kotleba, ktorý v minulosti na mítingoch v gardistickej uniforme vykrikoval „Na stráž!“ to nevie? Jeho odporný marketingový ťah bol neskutočne priehľadný.

Verdikt sudkyne Ruženy Sabovej vyvolá nepochybne polemiku, či bolo správne Kotlebu odsúdiť. Samozrejme, takto sa bude môcť vydávať za martýra. A časť ľudí mu uverí. Iní budú argumentovať, že to nebolo správne, lebo aj Adolf Hitler vyšiel z väzenia posilnený.

Lenže, keď niekto vidí, že je páchané zlo a má šancu voči nemu zakročiť, tak je lepšie, keď to urobí včas, pretože potom už môže byť neskoro. Keby napríklad generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý podal návrh na rozpustenie Kotlebovej ĽS NS, vypracoval kvalitnú obžalobu, kotlebovci už mohli byť dávno rozpustení. Demokracia sa musí brániť pred tými, ktorí sa ju snažia zničiť. Je nepochybne paradoxom, že extrémisti využívajú jej vymoženosti, no v okamihu, keď sa začne brániť, tak hlasno vykrikujú, že je porušovaná ich sloboda slova.

Nenechajme sa však zmiasť. Vieme, s kým máme do činenia. To, že kotlebovcom sa roky darí predstierať, že nie sú to, čím v skutočnosti sú, možno pripísať tomu, že sa naučili klamať telom.

Teraz pôjde o to, koľkí z nás túto ich hru konečne prekuknú. V súčasnej situácii, keď ľudia strácajú ilúzie o našich politických elitách majú extrémisti šancu uspieť. Lenže ak Kotleba strávi vo väzení 4 roky a 4 mesiace, môže to znamenať ich definitívny koniec.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #ĽS NS #1488