Matovič s Ficom

Igor Matovič s Robertom Ficom sa ocitli na jednej lodi potápajúcich sa volebných preferencií. Napriek tomu, že obaja v poslednom čase vyvíjajú enormnú politickú aktivitu, ich obľuba nezadržateľne klesá.

15.10.2020 19:00
debata (24)

A svorne stúpajú preferencie strán ich hlavných súperov Richarda Sulíka (SAS) v prípade Matoviča a Petra Pellegriniho (Hlas) v prípade Fica (Smer), a to napriek tomu, že ich aktivita nie je v poslednom čase zvlášť veľká.

Je zarážajúce, že Matovičovi nevie nikto vysvetliť, že jeho komunikácia a správanie sú katastrofálne a vedú ho do záhuby. Malo byť nám to byť jedno, ale krajina je v krízovom stave a my potrebujeme čo najstabilnejšiu vládu s jasným a rešpektovaným premiérom. Matovičove zámery a činy môžeme hodnotiť s výhradami aj kladne, sú primerané k veľmi ťažkej a nepredvídateľnej dobe. Problémom sú jeho facebookové statusy a komentáre, ktoré k ničomu nevedú, iba odzrkadľujú labilnú psychiku a ventilujú emočné vypätie, ktoré nezvláda. Odchod Sulíka z nedeľného zasadnutia Ústredného krízového štábu hovorí sám za seba.

Preto pokračuje v hľadaní nepriateľa, čo je jeho živnou pôdou omnoho viac ako boj proti korupcii. Hodí sa mu všetko, aj koaliční partneri, proste každý náznak iného pohľadu na vec.

A pravdepodobne to bol iba zástupný dôvod, ako sa uvoľniť na nedeľu. Situácia sa dramaticky zhoršuje v celej Európe, obmedzovanie kontaktov je nevyhnutnosťou a minister hospodárstva by mal v prvom rade zabezpečiť efektívnu pomoc, tak ako to robia v zahraničí.

V prieskumoch strana SAS dobieha OĽaNO nie preto, že by jej vládne rezorty v kríze excelovali, ale iba kvôli prudkému poklesu Matovičovej dôveryhodnosti. Dlhodobo totiž tieto dve strany z veľkej časti oslovujú rovnakú skupinu. Časť voličov sa podľa správania jednej či druhej strany prelieva. A strana Za ľudí to narušila iba dočasne.

Matovič chcel byť vždy rebelant, ktorý sa prezentoval na vlne boja proti korupcii. S tým chcel vstúpiť aj do vlády, kde by na partnerov tlačil týmto „smerom“. Víťazstvo neočakával a funkcie premiéra sa nevie dodnes zhostiť. Preto pokračuje v hľadaní nepriateľa, čo je jeho živnou pôdou omnoho viac ako boj proti korupcii. Hodí sa mu všetko, aj koaliční partneri, proste každý náznak iného pohľadu na vec.

Robert Fico nahradil Matoviča, najväčšieho opozičného kritika. Obľube Smeru to nepomáha napriek permanentnej aktivite. Fico už proste nie je pre väčšinu verejnosti dôveryhodný. Napriek tomu, že Pellegriniho Hlas nehýri aktivitou, stále stúpa. Pravdepodobne ťaží z letného zbierania podpisov, keď jeho zakladatelia a podporovatelia obišli celé Slovensko. Niet nad osobné stretnutia. Preferencie sa však iba postupne presúvajú od Smeru k Hlasu, v súčte nerastú. Je dosť pravdepodobné, že Smer padne ako česká ČSSD na hraničných päť percent, a Hlas zaujme postavenie strany ANO Andreja Babiša. Koniec koncov nikto z nich by sa takémuto budúcemu spoločnému vládnutiu možno ani nebránil.

Oslabovanie ideovo rôznorodého OĽaNO môže viesť k jeho rýchlemu rozpadu v parlamente. To by ešte viac naštrbilo Matovičovu labilnú povahu, zvýšilo napätie v koalícii v dobe, keď potrebujeme aspoň dočasne stabilitu a zomknutosť. To by si naši politici mali uvedomiť.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Igor Matovič #Peter Pellegrini #volebné preferencie