Dôchodkové delenie

Nemáte deti? Smola. Prorodinne orientovaný minister práce Milan Krajniak sa totiž rozhodol odmeniť rodičov. Do dôchodkového systému chce prepašovať takzvaný rodičovský bonus. Profitovať z neho by tak mali ľudia s deťmi. Tie, ak pracujú na Slovensku a platia dane a odvody, by mohli prispievať na penzie svojich rodičov. Skrátka, prídu ľudia, ktorí síce potomkov majú, no tí žijú či nebodaj zarábajú v cudzine.

16.10.2020 20:00
debata (65)

Ešte v ošemetnejšej situácii však ostanú bezdetní. Bonus by totiž nemal zvyšovať odvody, vyplácať sa však má v sume, ktorá teraz putuje do rezervného fondu. Práve z neho sa však dôchodky platia už teraz a to bez rozdielu v počte pracujúcich dcér či synov, oficiálny fond dôchodkového poistenia je totiž dávno v mínuse.

Tu však zmenám nie je koniec. Odzvoniť má aj dôchodkovému stropu. Po novom by sa mal naviazať opäť na strednú dĺžku života. Vek odchodu do penzie by sa tak mohol meniť. O tom, že 64 rokov je z hľadiska rastúcej dĺžky života pomerne málo, sa baviť netreba. Veď už dnešní šesťdesiatnici sú oveľa čipernejší ako tí spred desiatich rokov. Tiež netreba veľa špekulovať nad dopadom na štátnu kasu – demografia skrátka nepustí.

Krajniak však prichádza s ďalším nápadom – dôchodky chce zastropovať individuálne. Stačiť by malo 40 rokov dôchodkového poistenia. Aj tu je minister práce na tenkom ľade. Nakoľko sa takto zohľadnia naozaj odpracované roky? Dôchodkové poistenie totiž štát platí za študentov, ale aj ženy či mužov na materskej a rodičovskej dovolenke.

Otázna je aj snaha dostať dôchodkový systém do ústavy. Krajniakovi totiž nestačí obyčajná novela, penzie chce meniť rovno v ústave. A opäť raz sa zabúda na prinízke dôchodky žien. Štát totiž počas materskej a rodičovskej za ne platí nižšie odvody, ako keď pracujú. Nie je načase to zmeniť, pán minister?

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak #dôchodkový strop