Matovičov experiment so Slovenskom

Premiér Igor Matovič je bývalý podnikateľ. Ak pri tomto povolaní chce mať niekto úspech, musí mať veľa nápadov. Matovič nimi doslova srší. Teraz si zmyslel, že dá v boji proti šíriacemu sa koronavírusu počas dvoch víkendov pretestovať celé Slovensko.

18.10.2020 19:00
debata (28)

O tomto vo svete bezprecedentnom akte sa tajne radil s najbližším okruhom ľudí. Dokonca sa o tom neunúval informovať ani hlavu štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová je okrem iného aj najvyššia veliteľka armády, ktorá má zohrať v logistike testovania kľúčovú úlohu. Matovičov argument, že sa bál vyzradenia z okruhu ľudí prezidentky, je detinský. Veď celá príprava bola robená v tajnom režime. Či azda prezidentka vyzrádza tajné veci? Nie, Igor Matovič si proste myslí, že Slovensko je jeho firma a on si s ním môže robiť, čo sa mu zachce. Čoraz častejšie prejavy autoritárskych tendencií u premiéra sa stávajú hrozbou pre fungovanie našej demokracie. Mali by sme byť v strehu.

Igor Matovič si myslí, že Slovensko je jeho firma a on si s ním môže robiť, čo sa mu zachce. Čoraz častejšie prejavy autoritárskych tendencií u premiéra sa stávajú hrozbou pre fungovanie našej demokracie.

Uvažovať o celoplošnom pretestovaní antigénových testami v dobe, keď sa vírus šíri nekontrolovane a rýchlo, je určite na mieste. Je to však jediná možnosť, ako šíreniu zabrániť? Premiér nás postavil pred hotovú vec. Diskutovať môžeme akurát o tom, ako to zvládnuť. Vo vládnej koalícii nepripustil žiadny iný názor, inak podá demisiu. To je bohapusté vydieranie. Vyhrážať sa pádom vlády, keď krajina prechádza ťažkou skúškou, ktorú nikdy nezažila, a nevieme, čo bude ďalej, je extrémne nezodpovedné.

Odborníci nápad vítajú, ale čo sa týka spôsobu realizácie a významu, sú skôr skeptickí. Celá operácia má totiž veľa slabín. Nevieme, či budú ľudia rozdelení do skupín, alebo budú prichádzať hocikedy ľubovoľne. V takom prípade sa môžu tvoriť vonku rady. Kde sa bude testovať? V školách? Sú obavy, že pri neodbornom a masívnom testovaní môže prísť ku chybe a vírus sa začne šíriť na odberných miestach. Ak by sa na testovaní zúčastnilo 80 či 90 percent občanov, antigénové testy neodhalia všetkých šíriteľov vírusu, ktorí budú bez obmedzení nakazovať ďalej. A po prípadnej karanténe pozitívne testovaných nebude možné otvoriť krajinu, pretože z predošlých týždňov vieme, že vírus sa tak či tak začne šíriť. Akurát sme teraz na Slovensku predbehli ostatné európske krajiny o jeden či dva týždne. Čo potom, o dva mesiace bude zase celoplošné testovanie?

Prečo nejdeme primárne pretestovať najviac postihnuté okresy, kraje, nemocnice alebo domovy sociálnych služieb? Matovič diskusiu o svojom nápade nepripúšťa. Straší, že inak bude tvrdý lockdown, zavretie krajiny so zákazom vychádzania. Prečo celé Slovensko, nie ohniská? A nemôžeme sa pretestovať postupne, ale iba počas dvoch víkendov? Veď takto sa to nikde na svete nerobí.

Ešte pred týždňom Matovič s fanfárami ohlásil opatrenia, ktoré začali platiť naplno ešte len vo štvrtok, takže na ich účinnosť si musíme počkať. Lenže premiérovi skrsol v hlave iný nápad a ako podnikateľ vo svojej firme ho chce hneď realizovať. Ak nie, položí celú firmu. Slovensko však nie je firma, sme občania a chceme odbornú diskusiu, ako riešiť prehlbujúcu sa krízu, nie ultimáta premiéra.

Neslúži celé pretestovanie iba na to, aby si Matovič našiel alibi a odstúpil z funkcie, na ktorú nestačí?

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Igor Matovič #pandémia #druhá vlna koronavírusu