Matovičov guľatý štvorec

Slovensko už malo kadejakých premiérov. No Igorovi Matovičovi sa ani jeden nevyrovná. V chaose, ktorý dokázal vyrobiť, nemá konkurenciu. Plošné testovanie bude vyvrcholením jeho snáh.

20.10.2020 19:00
debata (78)

Hoci testovať sa má začať už o pár dní, nezodpovedaných otázok je stále mnoho. Pochybnosti vyjadrila dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej samosprávy nemajú dostatok informácií o plošnom testovaní a nemusia ho zvládnuť. Obáva sa tiež, aby počas testovania nebola ohrozená zdravotná starostlivosť. Nie je jasné, ako bude na testovanie zabezpečený dostatočný počet zdravotníkov.

Nuž, je zjavné, že medzi nami sú racionálni ľudia, ktorí k veciam pristupujú zodpovedne, majú jasný plán a držia sa ho. Potom sú tu takí, ktorí neustále skúšajú šťastie. Je zrejmé, do ktorej kategórie patrí Igor Matovič. Tomuto majstrovi improvizácie sa podarilo zabodovať pred voľbami. Problém je v tom, že rovnakú taktiku uplatňuje aj vo vláde ale šťastie sa v jeho prípade už unavilo. Matovič sa preto rozhodol staviť všetko na jednu kartu. Testovanie možno vyjde, a keď nie, tak sa uvidí…

Po tom, čo premiér cez víkend hrozil, že tí, ktorí sa nedajú otestovať, nebudú dostávať rovnakú zdravotnú starostlivosť, sa spolu s ministrom zdravotníctva snažil upokojiť situáciu, no nie celkom sa mu to podarilo.

Nech už to s testovaním dopadne akokoľvek, isté je len to, že takýmto spôsobom vyhodíme do luftu množstvo peňazí a ešte viac rozdelíme spoločnosť. Bravo, pán premiér!

Dobrá správa je, že testovanie bude s najväčšou pravdepodobnosťou dobrovoľné. Nikoho nemožno nútiť, aby sa zapojil do niečoho, o čom má pochybnosti.

Zlá správa je, že tí, ktorí sa testovania nezúčastnia, budú musieť zostať desať dní doma v izolácii, pričom nebudú mať nárok na péenku.

Vzhľadom na doterajšiu volebnú účasť sa dá predpokladať že na odberné miesta nepríde 90, ale ani 80 či 70 percent ľudí. Ak na jar prišlo k volebným urnám rekordných 65,8 % oprávnených voličov (2,9 milióna ľudí), pričom dekádu predtým sa táto cifra pohybovala tesne pod 60 percentami, tak by bol zázrak, ak by sa v tejto vyhrotenej situácii dala otestovať čo i len polovica národa.

Akú výpovednú hodnotu bude mať potom takéto testovanie? A čo s tými, ktorí by mali zostať doma v karanténe? Bude polícia na uliciach kontrolovať milióny ľudí, či majú pri sebe potvrdenie o negatívnom výsledku testu?

Navyše viacerí právnici upozorňujú, že ak bude testovanie dobrovoľné, potom štát nemôže od tých, čo sa otestovať nedajú, vyžadovať, aby išli povinne do karantény. Lebo ak je niečo dobrovoľné, tak logicky potom niečo nemôže byť povinné. To je zjavné protirečenie, niečo ako guľatý štvorec.

V prípade, že by štátne orgány predsa len ľudí začali sankcionovať a vymáhať od nich veci, ktoré môžu byť dokonca protiústavné, tak by tým docielili jedine to, že by u nich vyvolali odpor. A posledné, čo teraz potrebujeme, je, aby do ulíc vyšli slušní ľudia, ktorí nesúhlasia s chaotickými opatreniami vlády.

Nuž, nech už to s testovaním dopadne akokoľvek, isté je len to, že takýmto spôsobom vyhodíme do luftu množstvo peňazí a ešte viac rozdelíme spoločnosť. Bravo, pán premiér!

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #plošné testovanie