Antiprokurátor

Zadržanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nie je len škandál, ktorý znižuje už tak malú dôveru občanov v prokuratúru a spravodlivosť všeobecne, ale je to aj veľká medzinárodná hanba.

22.10.2020 20:00
debata (15)

Hoci je Kováčik obvinený z viacerých trestných činov, aj z korupcie, platí ako vždy prezumpcia neviny. Často totiž zabúdame, že nie každý obvinený je automatický vinný.

Pochybnosti o Kováčikovej činnosti sú dlhodobo známe a jeho povesť nie je najlepšia. Získal prezývku 61 : 0, pretože od roku 2008 zo 61 prípadov, ktoré dozoroval, ani jeden neskončil podaním žaloby (obrat nastal až v júli). Ktovie, či existuje v demokratickom svete takýto prípad. Preslávil sa tým, že sa snažil všetko, čo sa týkalo mocných a privilegovaných, odsunúť nabok, zahrať do autu a vzbudiť dojem, akoby „sa skutok nestal“. A nielen to, mnohým poctivým a čestným prokurátorom bránil v činnosti. Pamätná je aj kritika na jeho adresu z úst generálneho prokurátora Jaromíra Čiznára pri čítaní správy v parlamente o činnosti prokuratúry v roku 2015.

Za špeciálneho prokurátora Kováčika zvolila druhá Dzurindovou vláda na návrh vtedajšieho generálneho prokurátora, nemenej „slávneho“ Dobroslava Trnku. Hneď na začiatku sa zapísal do histórie, keď pomohol zmietnuť zo stola obvinenie okolo fiktívnych darcov Dzurindovej SDKÚ. Dozoroval aj kauzu Gorila, ktorá sa dodnes nevyšetrila, a zainteresovaní hovoria, že Kováčik má na tom svoj podiel.

Lenže Kováčik je vo funkcii 16 rokov. Opätovne ho zvolil do funkcie Smer-SD. A jeho cieľavedomá nečinnosť, ochrana vplyvných ľudí (napríklad Ladislava Baštrnáka) sa stala symbolom vlád Smeru, neochoty riešiť rozmáhajúcu sa korupciu, odvracať od nej zrak. Dúfajme, že je koniec týmto „antiprokurátorom“, ktorí namiesto toho, aby tvrdo a čestne bojovali proti korupcii a nekalým praktikám, im neraz skôr napomáhali.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #Smer #Dušan Kováčik #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry