Matovičove zmätky

Čo sa deje v hlave Igora Matoviča, nevieme. No vieme, že práve vďaka nemu je Slovensko jedinečné. A nielen pokiaľ ide o výrobu chaosu. V uplynulých dňoch sme sa mohli presvedčiť, že nik nedokáže zmeniť názor tak rýchlo ako on, čo nepochybne výrazne prispieva k zväčšovaniu chaosu...

22.10.2020 19:00
debata (27)

Ešte cez víkend nás premiér presviedčal, že jediným riešením v súčasnej situácii je plošné testovanie. Stačilo päť dní, aby pochopil, že jeho „superplán“ je za taký krátky čas nerealizovateľný a my pravdepodobne smeruje k lockdownu. A možno napokon budeme mať „dva v jednom“ – lockdown aj celoplošné testovanie. Nuž ktovie…

Teórií, ako to vlastne bolo, je viacero. Najpravdepodob­nejšia je tá, že Igor Matovič chcel od začiatku lockdown. No tušil, že by narazil na odpor koaličných partnerov aj verejnosti. Preto sa rozhodol, že svoj cieľ dosiahne okľukou.

A tak si vymyslel testovanie. To, že o ňom vo vláde rokovali tri týždne, sa javí ako kamufláž na uchlácholenie verejnosti. V takom prípade by mali vypracovaný detailný plán a dnes by zdravotníci a zástupcovia samospráv neboli v rozpakoch, čo majú vlastne robiť.

Druhá možnosť je tá, že Matovič sa v sobotu ráno zobudil a povedal si, že urobí niečo jedinečné, čím ohúri celý svet. Dokonca riskoval svoje premiérske kreslo. Malo to len tú chybičku, že Matovičov optimizmus narazil na fakty a on musel hodiť spiatočku: „Možno už ani testovanie nezachráni Slovensko pred lockdownom.“

Kedže momentálne nie sme pripravení na celoplošné testovanie, vláde by hrozila veľká blamáž. Preto sa Matovičov kabinet pohráva aj s myšlienkou lockdownu – takto by mohli získať potrebný čas na lepšiu prípravu testovania a zároveň pri tom nestratiť úplne tvár.

„Veľký test národa“ sa tak zatiaľ odkladá na neurčito. Ako ukazuje príklad z Luxemburska, plošne testovať sa dá, no ani v tejto polmiliónovej krajine ho nerobili v priebehu jedného víkendu, ale postupne. A práve to je cesta, ktorou sa pravdepodobne hodlá vydať aj slovenská vláda.

Pilotne si testovanie cez víkend vyskúšajú na Orave a v Bardejove – teda v oblastiach, ktoré sú epidémiou zasiahnuté najviac. To má v podstate aj zmysel, hasiť treba tam, kde horí.

Keďže momentálne nie sme pripravení na celoplošné testovanie – nemáme zabezpečený ani dostatok zdravotníkov, chýbajú administratívni pracovníci a problémy sú aj s logistikou – vláde by hrozila veľká blamáž. Preto sa Matovičov kabinet pohráva aj s myšlienkou lockdownu – takto by mohli získať potrebný čas na lepšiu prípravu testovania a zároveň pri tom nestratiť úplne tvár.

Keď si človek premietne v hlave udalosti uplynulých dní, tak mu logicky zíde na um otázka: Na čo bolo toto všetko dobré? Nemohol sa Matovič najprv poradiť s odborníkmi, riešiť problémy za zatvorenými dverami, a keď by si všetko v hlave ujasnil, predstúpil by pred verejnosť a predstavil jej plán?

Ľudia mohli zostať ušetrení od protichodných informácií, ktoré ich len zneisťujú, a dôverovali by premiérovi, že vie, čo robí. Ale takto je výsledkom ešte väčší zmätok.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #lockdown #plošné testovanie