Krajina ako z rozprávky

V krajine-nekrajine, kde platil zákaz vychádzania, no zároveň neplatil, kde obchody zostali otvorené, len ľudia do nich nesmeli ísť nakupovať, sa všetci mali ísť dobrovoľne testovať, no ten, kto príkaz neposlúchol, musel isť povinne do karantény. Slovensko dnešných dní pripomína Dobšinského rozprávku. Len s tým rozdielom, že nik nevie, ako to všetko napokon dopadne...

23.10.2020 19:00
debata (14)

Hoci ľudia sú už dosť zmätení, každý, kto vo štvrtok večer sledoval tlačovú konferenciu vlády, musel byť zmätený ešte viac. Obchody síce nebudú zatvorené, no povolený je len nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru. Cieľom tohto šalamúnskeho opatrenie je pravdepodobne to, aby sa vláda vyhla plateniu odškodného tým prevádzkam, ktoré by zo zákona zostali zatvorené. Možno čaká, že obchodníci to napokon vzdajú sami a svoje obchody zatvoria. Aké prešpekulované!

Keď sa pozrieme na červenú mapu Slovenska, je zrejmé, že vláda nejaké opatrenia musela urobiť. Počet infikovaných rýchlo rastie a nemocnice sa zapĺňajú. Tento mačkopes, ktorý je asi výsledkom kompromisu medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, je však veľmi nešťastný. Vzhľadom na to, ako funguje naše zdravotníctvo a ako sme pripravení čeliť koronavírusu, sme mali rovno zatiahnuť ručnú brzdu a vyhlásiť celoštátny lockdown. To, že by sa krajina na chvíľu zastavila, by v konečnom dôsledku bolo viac na osoh ako na škodu.

Keďže sme prepásli ten správny okamih na lokálny lockdown, tomu plošnému sa nevyhneme. Opäť sa tak potvrdzuje známy Murphyho zákon, že politici sa začnú správať rozumne, až keď vyčerpajú všetky ostatné možnosti.

Napríklad v Izraeli, kde po skončení prázdnin bola situácia najhoršia na svete (denne pribúdalo až 10-tisíc nových prípadov) sa vláda už 18. septembra rozhodla zaviesť druhý celoštátny lockdown. Po viac ako mesiaci sa situácia zlepšila natoľko, že niektoré opatrenia mohla zmierniť. Na takýto krok však treba mať odvahu. Matovič, ktorému prudko klesali preferencie, však chcel byť za pekného. Napokon ho to aj tak dobehlo.

My sme ešte pred dvomi či tromi týždňami mali príležitosť zaviesť lokálny lockdown v regiónoch, ktoré sú najviac postihnuté. Bolo by to nepochybne účinnejšie, a navyše lacnejšie opatrenie, ako keď teraz budeme testovať a zatvárať celé Slovensko. No namiesto toho, aby sme niektoré okresy načas úplne zavreli, premiér ešte povzbudzoval ľudí, aby sa správali nezodpovedne (Nevesty, dobre bude!). Výsledok sa dostavil. Okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Bardejov sú na tom veľmi zle a ďalšie ich budú ešte nasledovať.

Keďže sme prepásli ten správny okamih na lokálny lockdown, tomu plošnému sa nevyhneme. Opäť sa tak potvrdzuje známy Murphyho zákon, že politici sa začnú správať rozumne, až keď vyčerpajú všetky ostatné možnosti.

Tí naši so svojimi „skvelými“ nápadmi však zjavne nie sú na konci, lebo nás čaká ešte veľmi drahá medzizastávka v podobe plošného testovania. Zostava záhadou, čo chce vláda robiť, keď sa ukáže, že na Slovensku sú desiatky tisíc infikovaných. Pošleme ich do tých nemocníc, ktoré sú už teraz preplnené?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #lockdown #plošné testovanie