Falošná hra vlády

Odsuňme na chvíľu bokom všetky aktuálne problémy spojené s prípravou na víkendové celoplošné testovanie. Samozrejme, zostáva mnoho nevyriešených otázok ohľadne celej logistiky, spolupráce armády a samospráv, či bude dostatok zdravotníkov a dobrovoľníkov atď. Musíme sa však pozerať aj za špičku nosa a premýšľať, čo sa stane po víkende.

27.10.2020 19:00
debata (11)

Zákaz vychádzania mal pôvodne platiť iba do 1. novembra. Ústredný krízový štáb ho však predĺžil do 15. novembra. Bude potom skutočne zrušený? Nie je to iba falošná ilúzia, ktorú zámerne šíri vláda a v zálohe má pripravené ďalšie opatrenia? Či ide iba o dočasný ústupok expertov a premiéra Igora Matoviča ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi?

Celoplošným testovaním iba zastavíme nekontrolované šírenie. Pokračovanie lockdownu je nevyhnutné. Ale dokedy? A na to by sme mali mať presné plány až do jari, pretože skôr nebude vakcína. Lenže tie plány nemáme.

Ten sa síce pasuje za záchrancu ekonomiky a varuje pred katastrofou, no ako chránime hospodárstvo v skutočnosti? Podľa aktuálnej správy Medzinárodného menového fondu na priamu pomoc ekonomike vyčlenilo Slovensko najmenej spomedzi rozvinutých krajín, iba 2,5 % z HDP. Česko poskytlo 4,4 %, Rakúsko a Nemecko vyše 8 %, toľko kritizované Trumpove USA v 11,8 % a Nový Zéland 19,5 %. Prečo je naša vláda taká macošská? Nemal by sa Sulík radšej zamerať na hľadanie pomoci ekonomike, ako kritizovať nevyhnutné opatrenia? Veď na to je vo funkcii, a evidentne v porovnaní s kolegami v zahraničí zlyháva.

Sľuby, že po 15. novembri zostanú pozitívne testovaní v karanténe a ostatní sa vrátia do bežného života bez obmedzení, sú veľmi riskantné. Veď každý vie, že testy neodhalia každého nositeľa vírusu a nositelia ho budú šíriť ďalej. Vieme, ako sa benevolentnosť počas leta nevyplatila, ako z mizivého počtu pozitívnych sa stala počas niekoľkých týždňov nekontrolovaná lavína. Vláda by mala prestať hrať falošnú hru a povedať nám pravdu do očí.

Náš život ani ekonomika sa nemôžu vrátiť do normálnych koľají, lebo by to znamenalo katastrofu. Celoplošným testovaním iba zastavíme nekontrolované šírenie. Pokračovanie lockdownu je nevyhnutné. Ale dokedy? A na to by sme mali mať presné plány až do jari, pretože skôr nebude vakcína. Lenže tie plány nemáme. Prečo?

Aj ekonomika bude na tom lepšie, keď budú vytvorené očakávania na najbližšie mesiace a nebudeme sa pohybovať v bludnom kruhu. Chceme tvrdý alebo iba čiastočný lockdown? Chceme ho zrušiť, ako najskôr to bude prípustné, otvoriť ekonomiku, školy a ohroziť aspoň limitované predvianočné nákupy, či nie? Vianoce budú prirodzený lockdown, čo po nich? Čo počas chrípkových týždňov v novom roku? V akom momente budeme otvárať a zatvárať ekonomiku? Matematické modely na to existujú. Budeme zatvárať iba problematické regióny? Stane sa testovanie rýchlymi antigénovými testami nepísaným zákonom na dlhú dobu?

Je načase s pokorou prijať, že sa nachádzame v historicky jedinečnej situácii, akú ľudstvo ešte nezažilo. Prispôsobme tomu správanie aj očakávania. Múdra spoločnosť si pripraví plány, ako krízu zvládnuť. Neustále brnkanie na strunu emócií a vytváranie falošných ilúzií nikam nevedie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická kríza #koronavírus #pomoc štátu #lockdowm plošné testovanie