Matovičov vabank

Hoci výhrad k zmysluplnosti plošného testovania prostredníctvom antigénových rýchlotestov už zaznelo mnoho, Igor Matovič si stále hudie svoje. Premiér posilnený „úspechom“ testovania na Orave a v Bardejove akoby nechcel nič počuť, nič vidieť (napriek tomu, že prebehlo s vypätím všetkých síl). On si testovanie vymyslel, a teraz ho dovedie do konca, nech to stojí, čo to stojí.

28.10.2020 19:00
debata (18)

Hoci výhrad k zmysluplnosti plošného testovania prostredníctvom antigénových rýchlotestov už zaznelo mnoho, Igor Matovič si stále hudie svoje. Premiér posilnený „úspechom“ testovania na Orave a v Bardejove akoby nechcel nič počuť, nič vidieť (napriek tomu, že prebehlo s vypätím všetkých síl). On si testovanie vymyslel, a teraz ho dovedie do konca, nech to stojí, čo to stojí.

Celé to začína pripomínať starý vtip, že keď sa realita stretne s faktami, tak smola pre fakty… Na rozdiel od skalopevne presvedčeného premiéra, ktorý hrá v podstate vabank, sa prezidentka Čaputová tento „mimoriadne ambiciózny plán“ rozhodla konzultovať s vedcami. A keďže tí spochybnili Matovičovu verziu o antigénových testoch, aj hlava štátu vyjadrila svoje pochybnosti.

Na to, že výsledky antigénových testov prinášajú nebezpečné zjednodušenie, upozornil virológ Boris Klempa: „Pozitívny výsledok antigénového rýchlotestu dáva dôkaz o prítomnosti vírusu ako takého. O infekčnom statuse pacienta antigénový test nič nevypovedá.“ Ak teda nemá zmysel robiť predčasné uzávery o infekčnosti ľudí na základe výsledku antigénových rýchlotestov, aký zmysel má potom plošné testovanie?

Premiér si zjavne nepripúšťa neúspech, no tento hazard ho skutočne môže stáť stoličku. Pretože zodpovednosť nesie ten, kto akciu vymyslel. A Matovič sa k myšlienke testovania hrdo hlási.

Nič nerozzúri sebastredného človeka viac, ako keď niekto začne spochybňovať jeho názory. Kým po veľmi diplomatickom vyjadrení prezidentky nasledoval „iba“ facebookový status premiéra, v ktorom si „rypol“ do hlavy štátu, nemožno sa čudovať, že po tlačovke Slovenskej lekárskej komory (SLK) premiérovi „vybilo poistky“.

Pritom prezident SLK Marian Kollár si iba „dovolil“ vyzvať vládu, aby ešte raz zvážila plánované celoplošné testovanie na nový koronavírus a vládnych predstaviteľov, aby si sadli za stôl s odborníkmi a prerokovali spoločne ďalšie kroky. V situácii, keď chýbajú zdravotníci a lekári, „nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zastavenie šírenia pandémie a už vôbec nie veci, ktoré odčerpávajú naše sily“. Otázka čo bude deň po, keď sa nakazia zdravotníci, je úplne legitímna. Vláda by mala byť predsa pripravená aj na ten najhorší možný scenár, no premiéra Matoviča tieto slová „vytočili“ natoľko, že vzápätí zvolal tlačovku.

Ak Kollár povedal rovno iba to, čo predtým veľmi uhladene pani prezidentka, tak skutočne Jóbova zvesť prišla z Česka. Tam totiž urobili za nás to, čo sme mali pred takou veľkolepou akciou urobiť my sami – zistiť presnosť antigénových testov. No a dopadlo to presne tak, ako slovenskí „rozumsr..i“ dávno hovorili. Antigénové testy sú podľa českej štúdie Fakultnej nemocnice v Motole nespoľahlivé. Tieto výsledky prispeli k rozhodnutiu, že v Čechách sa budú používať iba selektívne. No a my nimi otestujeme celé Slovensko! Bravo!

Premiér si zjavne nepripúšťa neúspech, no tento hazard ho skutočne môže stáť stoličku. Pretože zodpovednosť nesie ten, kto akciu vymyslel. A Matovič sa k myšlienke testovania hrdo hlási.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Marián Kollár #Zuzana Čaputová #plošné testovanie #antigénové testy