Premiérova otočka

Azda nič nevystihuje improvizáciu vlády viac ako správa, že, tí ktorí budú mať certifikát o negatívnom výsledku testovania, sa budú môcť od pondelka voľne pohybovať.

29.10.2020 19:00
debata (16)

V čase, keď iné krajiny zavádzajú rôzne obmedzenia, ide Igor Matovič proti prúdu. Lenže ak mu ide naozaj o to, aby sme spoločnými silami porazili koronavírus, tak prečo chce byť „za pekného“? Prečo tá otočka?

Premiér vie, že najúčinnejší prostriedok, ako si získať priazeň ľudu, je cukor a bič. Tí dobrí, ktorí sa pôjdu dať otestovať, môžu ísť za odmenu von, tí zlí zostanú doma. Zároveň takýmto spôsobom zvýši účasť na testovaní, ktoré je v podstate akýmsi referendom o ňom.

Odvrátenou stratou tohto rozhodnutia je, že rozdelí už aj tak značne rozdelenú spoločnosť a vzhľadom na „presnosť“ antigénových rýchlotestov iba prispeje k šíreniu nákazy.

Na čo je to potom dobré? Čo sa vlastne zmenilo? Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že aj samotný premiér si uvedomuje, že ani zďaleka nemáme vyhraté a napriek testovaniu sa pripravuje na plán B – lockdown. Malo by to svoje opodstatnenie – v stredu pribudlo 2 785 prípadov, pričom podiel infikovaných z otestovaných je 20%, čo vysoko prekračuje normu.

Nie je hanba priznať si zlyhanie. Hanba je ľudí hnať do niečoho, čo nie je stopercentne pripravené a o čom máme pochybnosti.

Nebolo by preto oveľa rozumnejšie priznať, že situácia je zlá, a ak ju chceme zastaviť, musíme povedzme na 2–3 týždne zaviesť tvrdý lockdown? Presne to urobili vo Francúzsku, kde prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil, že s cieľom zastaviť alarmujúci nárast prípadov nákazy koronavírusom v krajine vyhlásia tzv. celoštátnu karanténu. Toto prísne opatrenie má platiť od štvrtkovej polnoci až do 1. decembra! Čiastočný lockdown začne platiť od pondelka aj v Nemecku.

Keby bolo testovanie dobre pripravené a presnosť antigénových rýchlotestov vysoká, nemal by nik žiadne výhrady. Lenže ani jedno nie je splnené. Preto majú mnohí dôvod stavať sa k testovaniu skôr zdržanlivo.

Navyše, keď samotný minister obrany Jaroslav Naď len dva dni pred takou mega akciou povie, že im na každý deň chýbajú 2 – 3 tisícky lekárov, ktorí môžu robiť stery, a preto nevylúčil prípadnú mobilizáciu zdravotníkov, tak je zrejmé, že situácia je veľmi vážna.

No to nie je ani zďaleka všetko! V Naďovej arogantnej výzve k lekárskej komore (ktorá vyjadrila isté pochybnosti k testovaniu), aby si vymenili šéfa, počuť vzdialenú ozvenu jeho nadriadeného. Ten len nedávno vyzýval členov SaS, aby vymenili svojho predsedu.

Tento demokratický deficit obyčajných ľudí je do očí bijúci – niekto si dovolí mať iný názor ako je „oficiálna línia strany a vlády“ a hneď má byť ostrakizovaný. No to sme pekne dopracovali 30 rokov po revolúcii!

Okrem toho, ak testovanie v štyroch okresoch zabezpečovalo tisíc vojakov, tak na mnohonásobne väčšiu akciu v 79 okresoch je k dispozícii len osemtisíc vojakov.

Nie je hanba priznať si zlyhanie. Hanba je ľudí hnať do niečoho, čo nie je stopercentne pripravené a o čom máme pochybnosti.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Igor Matovič #lockdown #antigénové testy #celoplošné testovanie