Deň D pre Slovensko

Nie je to pripravené, preto nie je možné otestovať všetkých. Krátko pred Dňom D povedala prezidentka iba to, čo mal dávno povedať premiér. Priznať si zlyhanie nie je žiadna hanba. No vzhľadom na to, že Igor Matovič je skalopevne presvedčený, že to, čo robí, je správne, prezidentku „spravodlivý trest neminie“.

30.10.2020 19:00
debata (18)

Hoci jej slová nepochybne mnohých prekvapili, náznaky, že hlava štátu nie je úplne stotožnená s myšlienkou celoplošného testovania, sa objavili už v utorok, keď po stretnutí s vedcami vyhlásila, že testovanie musí prebehnúť bez ohrozenia zdravia občanov.

Ak chýba zdravotnícky personál a z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60 percent, znamená to, že nikto nedokáže garantovať jeho bezpečnosť. Zaručené je iba to, že cez víkend nastane na viacerých miestach Slovenska chaos. Pretože ak na niektorých odberných miestach budú chýbať zdravotníci, tak ľudia sa začnú presúvať inde. A čo bude ďalej, radšej ani nepomyslieť…

Keď vláda rozbiehala operáciu Spoločná zodpovednosť, na facebooku ministra Krajniaka sa objavila upravená snímka z vylodenia v Normandii, na ktorej boli namiesto vojakov tváre ministrov Matovičovej vlády. Nuž ak by sme prijali túto vojenskú symboliku, bolo možné zvoliť dva prístupy: Američania odkladali otvorenie západného frontu, pretože chceli mať všetko čo najlepšie pripravené a zamedziť tak stratám na životoch. Preto Deň D nastal až 6. júna 1944. Pre Sovietov, respektíve Stalina nemal ľudský život žiadnu cenu, preto ich hnal bezhlavo vpred, bez ohľadu na ľudské straty.

Krátko pred Dňom D povedala prezidentka iba to, čo mal dávno povedať premiér. Priznať si zlyhanie nie je žiadna hanba. No vzhľadom na to, že Igor Matovič je skalopevne presvedčený, že to, čo robí, je správne, prezidentku „spravodlivý trest neminie“.

Aj my sme si mohli vybrať. Buď sme si všetko mohli dobre premyslieť, alebo sa bez rozmyslu hrdinsky vrhnúť do boja s „hnusobou“. Zvolili sme si druhú cestu. V tomto mal teda Igor Matovič absolútnu pravdu, aj keď jeho slová boli myslené inak: „Každý z nás si dnes vyberá svoju cestu.“

Pritom akcia na Orave a v Bardejove ukázala, že aj testovanie prostredníctvom antigénových testov (napriek ich nepresnosti) môže priniesť pozitívny efekt. V spomínaných štyroch okresoch sa nárast počtu infikovaných zastavil.

Ak by sa Matovič nehral na spasiteľa a vláda nekonala neuvážene, mohli sme postupne pretestovať jednotlivé regióny podľa počtu infikovaných. Napríklad prvý víkend Žilinský a Prešovský kraj, kde je situácia najvážnejšia, a po nich by nasledovali ďalšie. Nie však všetky naraz!

Vzhľadom na to, že nebude možné pretestovať všetkých ľudí a ďalších odradil prístup vlády, dostaneme len veľmi nepresný obraz, ako na tom vlastne Slovensko je. Na druhej strane piatková výzva Roberta Fica, aby prezidentka Čaputová vydala armáde rozkaz na zastavenie testovania, je nezodpovedná.

V danej situácii, keď už je celá akcia rozbehnutá, ľudom nezostáva nič iné, len ísť sa otestovať a dúfať, že všetko dobre dopadne. Každému však bude jasné, že takto sa veci nerobia, pretože keď je niečo pripravené na 60 %, nemôžeme čakať, že to bude fungovať na 100 %.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #plošné testovanie #antigénové testy