Ako ďalej, pán premiér?

Víkendové celoplošné testovanie dopadlo, našťastie, dobre, a to najmä prístupom zdravotníkov, samospráv, vojakov, a tiež všetkých ľudí, ktorí ukázali vysokú mieru zodpovednosti. Cieľ testovania však stále zostáva nejasný.

02.11.2020 19:15
debata (31)

Hádam cieľom nebolo nalákať občanov, že ak budú negatívni, budú sa môcť voľne pohybovať, chodiť po obchodoch či dokonca aj do práce? Cieľom nebolo ani vychytanie všetkých pozitívne infikovaných koronavírusom. Bolo vopred jasné, že antigénové testy zachytia iba silno infikovaných, celkovo iba možno polovicu, a ostatní infikovaní zostávajú „v obehu“, pričom s negatívnym certifikátom môžu voľne šíriť vírus ďalej. Takáto interpretácia a postup sú skôr kontraproduktívne až nebezpečné. Ak cieľom bolo (dočasne) zastaviť rýchlo valiacu sa vlnu nakazených, tak to treba jasne povedať a nezavádzať.

Ak nemáme pevne stanovený cieľ, potom ani nevieme, čo bude ďalej. Premiér by chcel opäť silou-mocou druhé celoplošné testovanie. Ale k čomu bude? Prečo sa má konať v regiónoch, kde nebolo ani jedno percento pozitívne testovaných? Nie je to zbytočné mrhanie energiou, peniazmi a zdrojmi?

Ak nemáme pevne stanovený cieľ, potom ani nevieme, čo bude ďalej. Premiér by chcel opäť silou-mocou druhé celoplošné testovanie. Ale k čomu bude? Nie je to zbytočné mrhanie energiou, peniazmi a zdrojmi?

Konzílium odborníkov ho neodporúča a navrhlo, aby sa testovalo adresne, teda tam, kde sú regionálne ohniská nákazy, domovy sociálnych služieb, nemocnice, silové zložky alebo na hraniciach, prípadne zamestnávatelia zvážia vlastné testovanie. Taktiež sa odporúča, aby sa v mestách vytvorili stále miesta na testovanie antigénovými testami. Ak tieto rýchlotesty sú účinné u ľudí so zjavnými príznakmi choroby COVID-19, môžu sa práve u nich využiť namiesto PCR testov. Mrhať však testami celoplošne, keď vieme, že 99 % ľudí bude negatívnych, nedáva žiadny zmysel.

Okrem toho, že vláda nevie, čo chce s antigénovými testami dosiahnuť, nevie ani vlastne, aký lockdown má platiť. Možnosť, že s negatívnymi testami bude ľuďom všetko dovolené, je doslova hazard. Ak už premiér nešťastne siahol po tomto marketingovom prostriedku, ktorým chcel prilákať ľudí na testovanie, mal by ho čo najskôr odvolať. Ak sme sa vydali na cestu dlhšieho umierneného lockdownu s cieľom vyhnúť sa tvrdému, ktorý by mal veľmi negatívny dopad na ekonomiku, tak by malo byť jasne povedané, že mierny lockdown musí byť doplnený adresným a pravidelným antigénovým testovaním, a to niekoľko ďalších mesiacov. Čoraz viac o tom uvažujú aj v iných európskych krajinách.

Lenže vláda nie je schopná počkať ani nutné dva týždne, aby sa prejavila účinnosť už zavedených opatrení a pomaly každý druhý deň mení rozhodnutia, ruší sľuby a otáča stratégiu o 180 stupňov. Niet divu, že ľudia nevedia, čo vlastne platí, kam vlastne smerujeme, sú zmätení a pobúrenie a hnev stúpa, čo môže viesť až k výzvam občianskej neposlušnosti. To by si Matovič, ktorému rapídne klesá dôveryhodnosť, mal čo najskôr uvedomiť. Nakoniec ani snaha, odhodlanie a disciplína občanov, odborníkov, lekárov, zdravotníkov, samospráv či vojakov nemusí stačiť k úspešnému zvládnutiu covidu. Kľúčom však je a bude Matovič so svojou chorobnou nestálosťou, zmenami rozhodnutí, s vyhrážaním sa, prosením a ďakovaním.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #Covid-19 #antigénové testy #celoplošné testovanie