Nerobte z ľudí hlupákov

Vláda Igora Matoviča odklepla zásadné zmeny pri stravovaní zamestnancov. Tí si od začiatku marca budúceho roka budú môcť vybrať medzi gastrolístkami a peniazmi na jedlo. Tento benefit sa nebude týkať pracujúcich, ktorým firma už stravu zabezpečuje vo vlastnej alebo v zmluvnej jedálni.

04.11.2020 20:00
debata (37)

Firmy, ktoré sa venujú biznisu s gastrolístkami, s tým logicky nesúhlasia. Ale čo sa im vlastne nepáči? Ľudia sú podľa ich argumentov takí hlupáci, že si namiesto tradičného teplého obeda budú z peňazí na stravovanie splácať dlžoby. Skôr ako o zdravú výživu ľudí sa však boja o svoje zisky. Slovenská legislatíva bola v prípade gastrolístkov až doteraz benevolentná.

Zákonník práce gastrofirmám pri výdaji umožňuje účtovať si províziu najviac do troch percent z hodnoty stravovacej poukážky. Problém je v tom, že poplatky za spätné odkúpenie gastrolístkov už zákon nereguluje. A práve tam sa otvárali dvere k pekným peniazom. Konkrétne marže za odkup sú síce rôzne, no menšie reštaurácie či obchody platili aj päť percent z hodnoty lístkov.

Keď teda prevádzka vracia použité lístky gastrofirme, kvôli poplatku prerobí. Z poukážok na obed sa tak v praxi stáva horúci zemiak. Podnikatelia si za ne kupujú napríklad nový tovar, len aby na nich nevyšiel čierny Peter. Navyše ani stravný lístok nie je zárukou teplého obeda. Niektoré obchody zaň v pohode vymenia cigarety, alkohol, drogériu či dokonca oblečenie. A to platí aj v prípade gastrokariet.

Firmy s lístkami argumentujú aj tým, že zamestnávatelia kvôli príspevku nebudú zvyšovať mzdy. Ak by aj niekto chcel takto špekulovať, ako výhovorku môže už dnes použiť poskytovanie stravných lístkov. Na konci dňa budú mať predsa zamestnanci aj tak na výber. Tak z nich už nerobte hlupákov.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #stravné lístky #vláda Igora Matoviča