Nebo, peklo, očistec

Hovorí sa, že Božie mlyny melú pomaly, no to, čo sa momentálne deje na Slovensku, je doslova cunami. Policajti majú zrazu rozviazané ruky a neprejde azda týždeň, aby NAKA nezadržala nejakého sudcu, prokurátora, podnikateľa či vysokopostaveného predstaviteľa polície. Ak budú takýmto tempom pokračovať, tak do Vianoc prejdú bránou očistca možno aj tí najväčší hriešnici, ktorí sa v minulosti podieľali na únose štátu...

05.11.2020 19:00
debata (48)

Keď pred mnohými rokmi intelektuáli diskutovali o tom, že po ére mečiarizmu treba Slovenskú republiku založiť znova, zostalo len pri rečiach. Po vzletných slovách nenasledovali žiadne činy.

Prešlo viac ako 20 rokov, a situácia je v mnohých aspektoch horšia ako vtedy. Pri moci sa ocitol človek, ktorý nie je žiadny veľký mysliteľ a často sa správa ako neriadená strela. Hoci doterajšie vládnutie Igora Matoviča sa javí ako veľmi chaotické, jedno mu nemožno uprieť. Zdá sa, že boj s korupciou myslí naozaj vážne. Ak by sa mu podarilo len toto jedno jediné, tak by pre Slovensko urobil viac než všetci premiéri doteraz. Lebo Dzurindove a Miklošove reformy boli nevyhnutné pre náš návrat späť do Európy, no veľmi rýchlo pochytili maniere svojich predchodcov, o čom vypovedá aj spis Gorila. No a údržbárske vlády Roberta Fica nielenže krajinu veľmi neposunuli dopredu, ale minimálne vytvorili podmienky, v ktorých sa darilo korupcii.

V akom štáte sme to vlastne žili, keď tí, ktorí mali pomáhať a chrániť, chránili akurát tak mafiánov? Po policajných raziách sa zdá, že peklo sa síce podarilo odvrátiť, no kým sa dostaneme do raja, budeme musieť prejsť ešte dlhým očistcom.

Hoci bolo takmer verejným tajomstvom, že polícia bola zneužívaná v prospech rôznych kriminálnych skupín, pred rokom by nikomu ani vo sne nenapadlo, že „najlepší policajný prezident“ Tibor Gašpar môže skončiť vo vyšetrovacej väzbe. A stalo sa! O tom, akú dôležitú úlohu v celom systéme zohrával, svedčí aj to, že keď sa ho po páde Ficovej vlády na jar r. 2018 pokúšal odvolať minister Drucker, nepochodil a napokon sa porúčal on sám…

Príbehov o skorumpovaných policajtoch je neúrekom, no tento film sa odohráva priamo pred našimi očami. Už od septembra sedí vo väzbe bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil, že v minulosti spolupracoval s mafiánskou skupinou takáčovcov.

Pred dvomi týždňami NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Obvinený je zo spolupráce so zločineckou skupinou, z prijímania úplatku a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z korupcie.

Teraz si okrem Gašpara prišli policajti po bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, bývalého riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a v putách skončil aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník.

Ak k tomu pripočítame, že v base už sedí Norbert Bödör a Monika Jankovská, zrazu dostávame obraz, pri ktorom bledne aj Krstný otec od Maria Puza. Mnohým asi napadne otázka: V akom štáte sme to vlastne žili, keď tí, ktorí mali pomáhať a chrániť, chránili akurát tak mafiánov?

Po policajných raziách sa zdá, že peklo sa síce podarilo odvrátiť, no kým sa dostaneme do raja, budeme musieť prejsť ešte dlhým očistcom.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Dušan Kováčik #Peter Hraško #NAKA #Róbert Krajmer #Ľudovít Makó #Norbert Bödör #Bernard Slobodník