Americká ľavica v problémoch

Kandidát demokratov Joe Biden mal podľa prieskumov jasne poraziť prezidenta Donalda Trumpa. Prečo sa tak nestalo, keď bolo ako v roku 2016 v prípade Hillary Clintonovej všetko jasné? Odpoveď naznačuje najvyššia volebná účasť za 120 rokov - 67 % oproti tradičným niečo nad 50 %.

05.11.2020 20:00
debata (40)

Znamená to, že ľudí nemotivovala iba voľba proti Trumpovi, ale aj za neho. Ich v prieskumoch skrytý hlas predstavuje mlčanlivý protest proti ekonomickým a ideologickým elitám, ktorý zastupuje napriek výhradám práve Trump. Nejde o protest proti Bidenovi, možno ani proti demokratom, ale proti liberalizmu či skôr politickej korektnosti. Tá sa síce stavia na vrchol humánnosti, presadzujúc historicky novú rovnosť a spravodlivosť, veľakrát ľudí, namiesto aby spájala, delí na: muž – žena, biely – čierny, heterosexuál – homosexuál, kresťan – moslim, mešťan – vidiečan apod.

Veľa „stredových“ Američanov tomu nerozumie a odmieta takéto videnie sveta, ako aj snahu zaškatuľkovať ich a osvietiť. Očakávajú od ľavice, že sa bude biť za ich právo na prácu, za lepšie pracovné podmienky, vyššie mzdy, nie presadzovať liberálny (ekonomický) poriadok, ktorý ich ponára do ešte vyššej mizérie. Takýmto prezidentským ľavicovým kandidátom bol Bernie Sanders s veľkou podporou mladých. Ako aj pred štyrmi rokmi, ani teraz nezískal podporu, najmä finančnú, establišmentu demokratov. Určite by nevyhral, ale nastolil by nové hodnoty, témy a riešenia. To by mohlo viesť k znovuzrodeniu americkej ľavice a postupne by demokrati oslovili obyčajných stredových voličov.

Ako je tiež možné, že sa medzi demokratmi nenašiel žiadny progresívny a energiou nabitý kandidát v strednom veku a preto sa jednotkou stal čoskoro 78-ročný vyslúžený politik? Nedovolilo to stranícke vedenie alebo – čo je ešte omnoho horšie – za uplynulé roky sa žiadny v americkej ľavici nevygeneroval?

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Demokratická strana #Donald Trump #Bernie Sanders #politická korektnosť #americká ľavica