Polícia či mafia?

Skúsený účtovník vám povie, že kto chce nájsť chybu v daniach, tak ju nájde. Ide len o to, ako veľmi si na tom dá záležať. Vedeli to nepochybne aj vysokopostavení policajti, ktorých vo štvrtok zadržala NAKA.

06.11.2020 20:00
debata (13)

Čas od času na verejnosť presiakli historky o mládencoch s policajným odznakom, ktorí sa pokúšali vydierať podnikateľov a hrozili im daňovými kontrolami. Zdali sa však natoľko nepravdepodobné, že sme ich doteraz mohli považovať len za „urbánne legendy“.

Lenže po zadržaní vysokých policajných predstaviteľov bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó „zaspieval“, a to, čo sa doteraz zdalo neuveriteľné, dostáva reálne kontúry.

Kým bežní mafiáni majú len obmedzené prostriedky, ako vydierať podnikateľov, policajtom, ktorí sa správali ako mafiáni, sa núka široký diapazón možností, ako dostať svoju obeť tam, kam chcú. Ako sa hovorí, kto chce psa biť, palicu si nájde. A títo skorumpovaní policajti tých palíc mali bezpočet.

Ak dokázali „vypaľovať“ slušných podnikateľov, o čo jednoduchšie to mali s tými, ktorí si založili svoj biznis na podvodoch s vratkami DPH. Bez toho, aby na daňových úradoch niekto blahosklonne privieral oči, by sa nemohli diať karuselové podvody za milióny eur. Tento systém, kde jedni podvodníci kryjú chrbát druhým podvodníkom a zároveň z toho obe strany profitujú, je priam dokonalé perpetuum mobile na peniaze. Žiaľ, sú to peniaze nás všetkých, ktoré odvedieme štátu na daniach a ktoré potom chýbajú inde. V tom spočíva zvrátenosť „dépéhačkového biznisu“. A povestnou čerešničkou na torte je to, že títo ľudia síce disponujú obrovským majetkom, ale podľa daňových priznaní sú v strate. Chudáci…

Nezodpovedanou otázkou zostáva, či sa takéto veci diali len v prostredí vysokých policajných funkcionárov, alebo siahajú ešte o poschodie vyššie. Ak doterajšie zatýkanie mnohých prekvapilo, tak možno ešte väčšie prekvapenie nás len čaká.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #NAKA #Ľudovít Makó #vratky DPH #Akcia Očistec