Infekčne pozitívne

Po druhom kole povinného dobrovoľného plošného testovania antigénovými testami na koronavírus sa ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi stálo na tlačovej konferencii „oveľa ľahšie“ ako pred pár týždňami, nakoľko sa nám „najväčšiu logistickú operáciu v histórii Slovenskej republiky podarilo zvládnuť“.

09.11.2020 20:00
debata (8)

Z viac ako dvoch miliónov otestovaných v druhom kole je 13 509 „infekčných“. Zaznamenali sme vraj 50-percentný pokles „infekčnosti alebo pozitivity“.

Už táto informácia je minimálne čudesná. Neopakujú vari v posledných týždňoch odborníci – nie všetci odporcovia testovania ako takého – že antigénové testy nie sú dostatočne spoľahlivé a že pozitívny ešte nerovná sa infekčný? Je pozitívny výsledok v druhom kole zmenou paradigmy a už neplatí, na čo virológovia upozorňovali už pred prvým kolom, teda že „pozitívny výsledok antigénového rýchlotestu nič nevypovedá o infekčnom statuse pacienta?“

Alebo je to prosto len tak, že keď na tlačovej konferencii mimochodom spravíme z infekčnosti a pozitivity synonymá, môžeme sa nazdávať, že slovo sem, slovo tam, väčšina má v pojmoch rovnaký „hokej“ ako my, prípadne, že taká je „demokracia“? Nevedno. Boli sme však prví a draho nakúpené testy od pofidérnej firmy sme aspoň nemuseli „nahádzať do Dunaja“.

Akú relevanciu mala druhá vlna testovania, ak nie predovšetkým tú, že z partie, hoci veľmi zle rozohratej, „muž odvahy“ pred ustráchanými „piliermi opatrnosti“ za žiadnych okolností neuhne a keď aj nepreskočí, rozhodne nepodlezie? Implikácie v praktickom živote sú mnohé. Skúste sa napríklad zo zeleného okresu vybrať v rámci vykonávania svojej práce do okresu červeného, a vysvetľovať tam, že pre vás povinnosť v druhom kole ani teoreticky neexistovala. Keď sa za prejav odvahy a úspechu považuje len to, že málo výpovedné výsledky dokonávajú rozpoltenie spoločnosti, logistika jednoducho zvládnutá nebola.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #druhá vlna koronakrízy #antigénové testy #celoplošné testovanie