Mäkký či tvrdý lockdown?

Premiér Igor Matovič sa nezabudol pochváliť, ako nám celoplošné testovanie vyšlo. Už nás nebude trápiť, už sa budú iba hasiť ohne a ohníčky, ktoré máme. Neprekáža, že vlastne ani nevieme, či celá dvojkolová akcia mala zmysel.

10.11.2020 20:00
debata (11)

Cieľom je znížiť počet pozitívne testovaných pod 500 denne. Kedy dosiahneme toto číslo? A dosiahneme ho vôbec niekedy do jari? Počkajme si. Keď čísla nezačnú rapídne klesať v budúcich dňoch, niekto bude musieť byť hnaný na zodpovednosť. Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií by mal preveriť, či milióny eur na nákup antigénových testov a celú logistiku operácie neboli vynaložené zbytočne. Ak testovanie nepomôže, alebo budeme na tom rovnako ako v krajinách, ktoré zaviedli iba určitú formu lockdownu, bude problém.

Matovič chce, aby sme si dopriali cez zimu nejakú slobodu, aby sme sa – podľa jeho slov – nezbláznili . Ako rytier nás bráni pred epidemiológmi, ktorí bezpodmienečne požadujú tvrdý lockdown na celú zimu. Nuž, ale o sľubovanej slobode stále nič nevieme. Budeme môcť chodiť na vianočné nákupy? Budeme môcť chodiť na lyžovačky? Navyše, premiér si predsavzal, že reštaurácie, hotely, kiná, divadlá alebo fitness centrá zostanú zatvorené. Školy sa budú môcť otvoriť iba vtedy, ak bude pretestovaný každý žiak a rodič. Diskusiu pripustil. O čom však bude?

Navyše, Ústavný súd dal zelenú podnikateľom, ktorí sa teraz môžu domáhať náhrady škody a ušlého zisku. Mnohí podnikatelia, ktorí investovali napríklad do hotelierstva (a nie inde), sa oprávnenie cítia diskriminovaní. Štát tak môže mať na stole množstvo žalôb s nemalými finančnými nárokmi.

Môže sa stať, že sme zbytočne vynaložili peniaze na antigénové testovanie, postihnutým podnikateľom štát vyplatí nemalé odškodné a nakoniec sa kvôli zlým číslam nevyhneme tvrdému lockdownu. Kto bude vinný? Zase nezodpovední občania?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #Igor Matovič #lockdown #celoplošné testovanie