Premiér hľadá vinníka

Súčasná situácia na Slovensku pripomína starý vtip: - Za všetko zlo na svete môžu Židia. - A cyklisti. - Prečo cyklisti? - A prečo Židia? Matovič potreboval na niekoho hodiť vinu, lebo sám navrhol nezmysel, a tak si to opäť „zlizol“ Richard Sulík, ktorý si dovolil mať iný názor.

13.11.2020 19:00
debata (32)

Hľadanie vinníka v cudzích radoch je osvedčený recept, ako sa zbaviť zodpovednosti za vlastné zlyhanie. Matovič už neraz preukázal, že v tejto disciplíne je veľmi zdatný. Na vine sme už boli my všetci, lebo sme si to „pokazili“, no funkcia hlavného „sabotéra“ prischla Sulíkovi. Od začiatku vládnutia na neho Matovič útočí, akoby ani nebol koaličný partner. Šéf liberálov zatiaľ tieto útoky pokojne znáša, no je otázka, či jeho pohár trpezlivosti raz nepretečie…

Problém je v tom, že napriek plošnému testovaniu sa epidemiologická situácia u nás nijako výrazne nezlepšila. Kĺzavý medián vysoko prekračuje stanovenú hodnotu 500 prípadov, pribúda aj úmrtí a nemocnice sa zapĺňajú nakazenými. Potvrdili sa tak slová odborníkov, že plošné testovanie antigénovými testami je len doplnok, no v žiadnom prípade to nie je účinný prostriedok v boji s Covidom-19. Lenže plošné testovanie navrhol sám premiér, a keďže je to človek márnomyseľný, tak v nastúpenom trende hodlal pokračovať. Navyše, čo už so zvyšnými testami, keď sme ich toľko nakúpili, treba ich minúť, všakáno…

Hoci ministerstvo zdravotníctva varovalo pred zvyšujúcou sa mobilitou obyvateľstva, vláda namiesto toho, aby opatrenia sprísnila, oznámila, že od pondelka sa otvárajú kiná, divadlá, kostoly a fitnescentrá. Kto tu hazarduje so životmi?

A tak prišiel s nápadom tzv. komunitného testovania. Štát dodá materiál a o ostatné sa postarajú športové kluby, reštaurácie, divadlá a kostoly. Okrem toho, že premiér tak chcel povinnosti štátu hodiť na plecia už aj tak zdecimovaného gastrosektoru, niečo takéto nie je pri najlepšej vôli možné realizovať v reštauráciách či kinách, pretože tam žiadna „komunita“ neexistuje. Ľudia sa tam idú najesť – podľa toho, na čo majú chuť.

Fungovať to môže napríklad pred futbalovými či hokejovými zápasmi, kde jednorazovo príde väčšie množstvo ľudí. No napríklad vedenie DAC Dunajská Streda prišlo pred šlágrom so Slovanom s nápadom, že takto nechá na vlastné náklady pretestovať aspoň majiteľov permanentiek a regionálny úrad verejného zdravotníctva to napokon stopol… Tam, kde bola vôľa, to možné nebolo. O to absurdnejšia je predstava, že majiteľ reštaurácie testuje svojich hostí…

Keď si Sulík dovolil tento očividný nezmysel skritizovať, zjavne pichol do osieho hniezda, pretože Matovič zareagoval slovami o „ hrdzavej dýčke medzi rebrami“. Napokon však pochopil, že tadiaľto cesta nevedie a plán komunitného testovania sám stopol.

Človeku však zostáva rozum stáť z toho, čo nasledovalo. Hoci ministerstvo zdravotníctva varovalo pred zvyšujúcou sa mobilitou obyvateľstva, vláda namiesto toho, aby opatrenia sprísnila, oznámila, že od pondelka sa otvárajú kiná, divadlá, kostoly a fitnescentrá. Na uvoľňovanie opatrení sa bude namiesto kĺzavého mediánu 500 prípadov po novom brať hranica 7-dňového priemeru 750 nových prípadov.

Kto tu hazarduje so životmi?

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #celoplošné testovanie #komunitné testovanie