Zneužitý 17. november

17. november je Dňom boja za slobodu a demokraciu a tiež Medzinárodným dňom študentstva. Počas druhej svetovej vojny v roku 1939 nemeckí nacisti zatvorili vysoké školy a popravili množstvo študentov. V roku 1989 zase protestovali študenti proti socialistickému zriadeniu, čo sa spustilo pád režimu.

15.11.2020 19:15
debata (105)

Po 31 rokoch Marián Kotleba so svojou suitou, ktorí sa v minulosti hlásili k slovenským fašistom, sa na toto výročie nehanbia usporiadať demonštráciu za slobodu. Pridajú sa aj futbaloví chuligáni. Ani jedným, ani druhým bezpochyby o slobodu nejde. Azda len o potýčky s políciou a výtržnosti.

Robert Fico síce odmieta spolupracovať s kotlebovcami, ale zároveň odporúča, aby jeho sympatizanti išli v tento deň protestovať tiež. Navyše v čase, keď platí zákaz zhromažďovania. Andrej Danko zatiahol ručnú brzdu a na poslednú chvíľu účasť SNS a jej priaznivcov na protestoch zrušil. Peter Pellegrini sa nedal zatiahnuť do zneužitia sviatku a vyzval na tichú demonštráciu zapálením sviečky v okne.

Na Deň boja za slobodu a demokraciu sa skúsme zamyslieť, prečo sme si zvolili týchto politikov? Neboli iní? Tak potom sú zrkadlom našej spoločnosti a mentality. Aj toto je daň za slobodu a odkaz 17. novembra. Sloboda je vždy spojená so zodpovednosťou.

Kľúče k upokojeniu spoločenského napätia však v rukách drží premiér Igor Matovič. Stačilo by, keby prestal stále prichádzať s novými nápadmi, riešeniami a nevytváral častými zmenami chaos. Pobúrenie ľudí by bolo oveľa menšie. Nemôže sa potom čudovať, že úprimná snaha bojovať s vírusom a dbanie na každý ľudský život majú malý ohlas. A, naopak, poukazovanie na ekonomiku, zbytočnosť karanténnych opatrení a zľahčovanie covidu nachádzajú ohlas u veľkej časti ľudí.

Nehádžme však všetky zlyhania iba na Matoviča. Víťazom volieb sa stal len nedávno. Jeho konkurentmi na post premiéra boli reálne adepti Andrej Kiska alebo Michal Truban. Ako by oni zvládali túto neľahkú vypätú situáciu? Na premiérskej stoličke by ani bývalí premiéri Fico a Pellegrini, či ktokoľvek iný, nerobili vecne niečo úplne iné. A, naopak, Matovič by robil to isté čo oni: poukazoval by na ekonomiku a zvolával protesty. Stal sa len obeťou vlastného politického štýlu.

Na upokojenie situácie stačí predstaviť plán. Síce pandemický plán máme, ale nedodržujeme ho. Príklad by sme si mohli vziať z Česka. Ak toho premiér alebo vláda nie sú schopní, iniciatívu by mohla prevziať prezidentka. Pretože sa zdá, že našim politikom z rôznych dôvodov vyvolávanie vášní a prilievanie oleja do ohňa vyhovuje. V prípade fašistov to nie náhoda: čím horšie, tým lepšie pre nich.

Na Deň boja za slobodu a demokraciu sa skúsme zamyslieť, prečo sme si zvolili týchto politikov? Neboli iní? Tak potom sú zrkadlom našej spoločnosti a mentality. Aj toto je daň za slobodu a odkaz 17. novembra. Sloboda je vždy spojená so zodpovednosťou.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Deň boja za slobodu a demokraciu #Igor Matovič #ĽSNS #Medzinárodný deň študentstva