Očista prokuratúry sa začala

V historickej budove Národnej rady prebiehalo vypočutie kandidátov na post generálneho prokurátora. „Grilovanie“ niekedy navodzovalo dojem, že nejde o prezentáciu prokurátorov, ale samotných poslancov. Otázky veľakrát smerovali do súkromného života, do ktorého verejnosti nič nie je.

20.11.2020 19:00
debata (40)

Počas dlhého vypočutia, ktoré trvalo priemerne štyri hodiny, iba málokedy padali zásadné otázky, ktoré priblížili etické, manažérske i odborné zmýšľanie kandidátov.

Členovia ústavnoprávneho výboru napríklad dookola kládli naivné otázky ohľadne kritiky bývalého vedenia Generálnej prokuratúry. Ak aj mali kandidáti nejaké tušenie z porušovania zákona zo strany nadriadených, to neznamená, že mali rukolapné dôkazy. Po bitke je každý generál, najmä niektorí poslanci. Ako má asi kandidát pravdivo odpovedať, aby si neuškodil pred poslancami?

Ťažko predpovedať, kto zo skupiny šiestich prokurátorov a jedného sudcu je favoritom. Všetci chcú v podstate dosiahnuť rovnaké veci: bojovať proti zneužívaniu prokuratúry, jej efektívnejšie riadenie, otvorenie sa verejnosti, vyššiu transparentnosť a nastolenie spravodlivosti a dôveryhodnosti.

Zvolenie kohokoľvek z kandidátov na generálneho prokurátora je iba začiatok cesty za očistenie prokuratúry, čestného fungovania a nastolenia spravodlivosti.

Ani v koalícii nemajú jasno, koho podporia a či nájdu zhodu na jednom kandidátovi. Podľa počtu nominácií by mal byť hlavným kandidátom Jozef Čentéš. Ten už raz bol zvolený za generálneho prokurátora, ale prezident Ivan Gašparovič ho nevymenoval. Ako bývalý prezident povedal nedávno pre Pravdu, nevymenoval ho kvôli pochybnostiam o morálnej integrite. Išlo vtedy o skartáciu výpovede svedka Igora Matoviča ohľadne podplácania hlasovania o generálnom prokurátorovi. Čentéš obvinil najprv sekretárku, že spis skartovala, aby sa po čase sám priznal. Či to bolo z omylu, alebo zámerne nevieme. Ale jeho zvolenie by vzbudzovalo viacero pochybností.

Podobne je to aj v prípade sudcu Juraja Klimenta, ktorý sa netají principiálnymi postojmi. Kvôli nim dochádzalo veľakrát k hodnotovým sporom. Je to dobré alebo zlé? Aj to by mali posudzovať poslanci. V prípade sudcu Klimenta sa takmer celá pozornosť obrátila k prípadu vraždy medičky Cervanovej, v ktorej sudca Kliment rozhodoval. Napriek novému rozhodnutiu zostalo nezodpovedaných mnoho otázok. Mal by generálny prokurátor byť neústupčivý a trvať na presvedčení ako Kliment alebo uprednostňovať racionálne pochybnosti?

Nebude určite prekvapením, že keď zvolia niektorého z kandidátov, tak si povolá do vedenia Generálnej prokuratúry niekoho zo svojich protikandidátov. V prípade Jozefa Čentéša, Maroša Žilinku a Jána Šantu je to veľmi pravdepodobné. Netaja sa kamarátskym vzťahom ani tým, že majú blízke právne názory, čo dokumentujú aj ich spoločné odborné publikácie.

Zvolenie kohokoľvek je však iba začiatok cesty za očistenie prokuratúry, čestného fungovania a nastolenia spravodlivosti. Pretože ako povedal bývalý americký prezident Abraham Lincoln: „Ak chceš spoznať charakter človeka, daj mu moc!“ Ak ku zmenám k lepšiemu nedôjde, koaliční poslanci budú musieť niesť zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Kauza Cervanová #Jozef Čentéš #prezident Ivan Gašparovič #voľba generálneho riaditeľa RTVS #poslanci NR SR