Chaos ako štýl riadenia

Vzťahy medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom sú napäté od samého začiatku, ako vznikla koalícia. Obaja politici majú rozdielny pohľad na prijímané protiepidemické opatrenia. Teraz sa však boj proti koronavírusu premenil na otvorený boj medzi premiérom a a vicepremiérom pre ekonomiku, ktorý je zároveň aj ministrom hospodárstva.

23.11.2020 19:00
debata (17)

Ten druhý predložil vlastný protipandemický plán a, naopak, odmietol ďalšie celoplošné testovanie. Dokonca si „dovolil“ poznamenať, že „boj proti koronavírusu prebieha chaoticky“. Oheň bol hneď na streche…

Igor Matovič sa zjavne chytil do vlastnej pasce. Keď dával pred časom Sulíkovi domácu úlohu, možno si myslel, že predseda SaS jeho výzvu odignoruje. Ten sa jej však zhostil, výsledkom čoho je 22-stranový dokument Semafor zdravia. Matovičovo ego dostalo takú ranu, že to premiér nedokázal spracovať.

A tak sa na Sulíkovu hlavu strhla vlna kritiky, priam cunami. Podľa neho je Sulíkov plán „nezodpovedný a cesta do pekla“. „Tak nepoctivé, tak krivé (…) Dostal úlohu z matematiky a on robí domácu zo slovenčiny a ešte aj neskoro (…) Správa sa ako malé decko.“

Od premiéra krajiny, ktorá doteraz nemala žiadny plán, by človek čakal inú reakciu, minimálne by sa patrilo poďakovať, no v prípade Matoviča sme si už zvykli, že on je „svojský“.

Pretože jediný, kto mešká, je jeho minister zdravotníctva Marek Krajči, ktorý vlastný semafor predložil až tento pondelok. Ak si teda niekto zaslúžil kritiku, tak to bol práve on.

Mohlo by sa zdať, že hlavným dôvodom, prečo Igor Matovič prichádza stále s chaotickými návrhmi, je epidémia. Omyl! Preňho je chaos štýlom riadenia, ktorý je mu vlastný.

Na porovnanie, v susednom Česku predstavil minister zdravotníctva Jan Blatný z ANO protiepidemický systém (PES) už 13. novembra. (Pritom vo funkcii je len veľmi krátko). Covidovú situáciu za riekou Morava tak od minulého pondelka stráži PES, ktorého farba sa na 5-stupňovej škále mení podľa aktuálnej pandemickej situácie.

Je evidentné, že Sulík sa inšpiroval týmto českým plánom (čo mu vyčítal aj Matovič). Položme si však otázku: v situácii, keď horí dom, je vcelku jedno, odkiaľ zoberiete vedro, hlavne že požiar zahasíte. A nám jasné pravidlá skutočne chýbali. Pokiaľ ide o koronavírus, nemôžeme stále iba improvizovať. Navyše, sám Matovič po nástupe do funkcie tvrdil, že nebude vymýšľať koleso, bude pozorne sledovať zahraničie a inšpiruje sa ním.

Mohlo by sa zdať, že hlavným dôvodom, prečo Igor Matovič prichádza stále s chaotickými návrhmi, je epidémia. Omyl! Preňho je chaos štýlom riadenia, ktorý je mu vlastný.

Korona len odhalila premiérovu pravú tvár. Keď bol Matovič v opozícii, tak bol doslova majstrom improvizácie. To sa mu vyplácalo. Jeho „výlet“ k Počiatkovej vile do Cannes ho vyniesol k moci, pretože jedno úderné video zaberie stokrát lepšia ako nudná kampaň. Lenže teraz je vo vláde a tu už je priestor na improvizáciu výrazne obmedzený. Musí mať plán, čo chce robiť.

To, čo Richard Sulík diplomaticky nazval „veľkou mierou mikromanažmentu“ veľmi presne vystihuje spôsob, ako Matovič pristupuje k politike. Chaos a prplanie sa v (často nepodstatných ) detailoch – to je skutočná cesta do pekla.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič