Milovaný hriešnik Sarkozy

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa opäť postaví pred súd. Aby sme tento prípad úplne pochopili, musíme sa vrátiť do roku 2013. Justícia sa v tom čase začína zaujímať, či Nicolas Sarkozy nemal prospech z peňazí líbyjského vodcu Kaddáfího pri financovaní svojej prezidentskej kampane v roku 2007.

25.11.2020 14:00
debata (1)

Na základe odpočúvaní bývalej hlavy štátu vyšetrovatelia zistili, že Sarkozy používa druhý mobilný telefón vedený na meno „Paul Bismuth“. Cez toto telefónne číslo Sarkozy a jeho právnik Thierry Herzog dostávali informácie od kasačného súdu v prípade, v ktorom bol jedným z aktérov aj Sarkozy. Na druhej strane linky sa nachádzal s nimi spriaznený sudca Gilbert Azibert. Ten mal výmenou za informácie o tejto kauze získať pozíciu v Monaku.

Kauzy a súdne procesy sa vysokým politickým predstaviteľom vo Francúzsku nevyhýbajú. Pre zneužitie verejných zdrojov bol v roku 2011 obvinený a zároveň podmienečne odsúdený Jacques Chirac a celý okruh zainteresovaných osôb. V rokoch, keď pôsobil ako starosta Paríža, bolo z rozpočtu parížskej radnice platených dvadsaťšesť fiktívnych zamestnancov, ktorí v skutočnosti pracovali v ústredí Chiracovej strany Združenie pre republiku. Chirac však pre svoj zdravotný stav nikdy nevkročil do súdnej siene. Teraz je to vôbec po prvýkrát, čo bývalý prezident stojí pred súdom pre obvinenie z korupcie a obchodovanie s vplyvom.

Bezprecedentný prípad

Pokiaľ ide o rozsah a vážnosť obvinení, ktorým Sarkozy čelí, ide do veľkej miery o bezprecedentný prípad v histórii Francúzska po druhej svetovej vojne na takejto vysokej politickej úrovni. Keď sa pozrieme bližšie, môžeme identifikovať možno až desať rôznych vyšetrovaní a káuz, v ktorých je Sarkozy zapletený či už priamo ako aktér, svedok alebo blízka osoba. Spomeňme si len na takú kauzu Bygmalion, kde je Sarkozy podozrivý z prekročenia legálneho prahu výdavkov pre predvolebnú kampaň. Súdy sa pokúšajú zistiť, či Únia pre ľudové hnutie, ktorej kandidátom bol Sarkozy, v spolupráci s agentúrou Bygmalion počas prezidentskej kampane v roku 2012 nevytvorila falošné faktúry, aby zakryli prekročenie výdavkov o 20,5 milióna eur.

Trestných činov, ktoré súvisia so spreneverou verejných zdrojov u politických funkcionárov, je vo francúzskom prostredí neúrekom. No je to vôbec po prvýkrát, čo bývalý prezident stojí pred súdom pre obvinenie z korupcie.

Trestných činov, ktoré súvisia so spreneverou verejných zdrojov u politických funkcionárov, je vo francúzskom prostredí neúrekom. Napríklad bývalý premiér François Fillon bol obvinený, že svojej manželke v priebehu pätnástich rokov za jej fiktívnu prácu vyplatil 613-tisíc eur z verejných financií. Tento rok konečne padli dlho očakávané rozsudky: v prípade Penelope Fillonovej, ktorá bola jeho fiktívnou poslaneckou asistentkou, súd udelil trojročný podmienečný trest a pokutu 375-tisíc eur. Samotnému Fillonovi súd uložil rovnakú finančnú sankciu a päťročný trest za spreneveru, z toho tri roky podmienečne. Bývalý prezidentský kandidát navyše nesmie najbližších desať rokov vykonávať žiadnu politickú funkciu.

Obvineniam sa nevyhli v minulosti ani europoslanci za Národný front, vrátane samotnej Marine Le Penovej. Europoslanci sú podozriví, že zamestnávali a vyplácali svojich asistentov zo zdrojov Európskeho parlamentu, kým tí v skutočnosti pracovali v sídle strany ako súčasť straníckeho aparátu. Do vrecka straníkov Národného frontu za ich fiktívnu prácu pre europoslancov tak mohlo odtiecť z peňazí daňovníkov EÚ celkovo od 5 do 7 miliónov eur.

Martýr

Mohlo by sa zdať, že Sarkozy vo Francúzsku čelí lynču verejnosti. No ako je príznačné pre dnešné časy, mnohé vplyvné osobnosti verejného života dokážu pretaviť svoju kontroverznosť do imidžu martýra či hrdinu.

Fanúšikovská základňa Nicolasa Sarkozyho na sociálnych sieťach rastie a často vyjadruje nekritický obdiv k bývalej hlave štátu, často hraničiaci až s kultom osobnosti. Aj keď si jeho politický návrat neželajú tri štvrtiny francúzskej verejnosti, jeho obraz sa zlepšuje – predovšetkým medzi podporovateľmi pravice. Až 80 % sympatizantov strany Republikáni mu vyjadruje podporu a väčšina z nich je za to, aby sa Sarkozy vrátil do politiky. Jeho prezidentský mandát pozitívne hodnotí aj veľká časť elektorátu Macronovho hnutia Republika vpred. Viacerí ho vidia ako najlepšieho kandidáta pravice pre najbližšie prezidentské voľby v roku 2022. Veria v jeho nevinu aj preto, že nedávno hlavný svedok obžaloby odvolal svoje niekdajšie obvinenia proti bývalej hlave štátu. Udialo sa tak práve v čase, keď Sarkozy opätovne čelí obvineniam z údajného ilegálneho financovania svojej úspešnej predvolebnej kampane. Francúzsko-líbyjský obchodný sprostredkovateľ Ziad Takieddine odmietol, že by Muammar Kaddáfí poskytol Sarkozymu približne 50 miliónov eur na kampaň. Sarkozyho dobieha vlastná minulosť len veľmi pomaly a vo svojej politickej rodine si stále udržiava významný vplyv. Preto dnes málokto staví na to, že Sarkozy povedal francúzskej politike posledné slovo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Marine Le Penová #Jacques Chirac #François Fillon