Vlak nám stále uniká

Keď minister financií pred vyše mesiacom v poslednej chvíli predstavil dokument Moderné a úspešné Slovensko, mnohí odborníci boli nemilo prekvapení. Namiesto toho, aby vláda predložila plán, ako použiť, či skôr využiť, peniaze z Fondu obnovy EÚ na reštart a modernizáciu ekonomiky po kríze, prišla so zmesou návrhov podstatných aj druhoradých reforiem.

25.11.2020 19:00
debata (2)

Argument ministra financií Eduarda Hegera, že ide o akési reformné menu, z ktorého si máme vyberať, niektorých nepresvedčil. Celé menu bolo hodnotené na vyše 32 miliárd eur, pritom z Fondu obnovy máme čerpať iba jednu pätinu. Čo konkrétne, nevedno.

Preto koaličné strany Sme rodina a Za ľudí predstavili vlastné návrhy s prioritným zameraním na zelenú ekonomiku, modernizáciu nemocníc verejnej dopravy, digitalizáciu alebo podporu vzdelávania. Tie boli napodiv oveľa životaschopnejšie ako vládny návrh z dielne ministerstva financií. Vyzvali na diskusiu. O nej zatiaľ nič nevieme a nič nenaznačuje, že by v koalícii prebiehala.

Ten, komu Európska komisia schváli konkrétny plán, môže čerpať preddavok vo výške 10 až 20 % z celkového objemu peňazí. V našom prípade pôjde o stovky miliónov eur. Nuž, asi ich podľa našej vlády urgentne nepotrebujeme.

Do diskusie prispela aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vyzvala, aby sme peniaze z Fondu obnovy a zo sedemročného rozpočtu EÚ použili na zelenú ekonomiku, znižovanie emisií skleníkových plynov a digitalizáciu s dôrazom na inovácie, vedu a výskum.

Minister dopravy zo Sme rodina Andrej Doležal si napríklad pod modernizáciou budov a podporou železničnej dopravy predstavuje aj rekonštrukciu hlavnej stanice v Bratislave. Na regionálne trate, ktoré modernizáciu potrebujú ako soľ, už nevystane. Zdá sa, že rezorty vôbec nevedia, kde by peniaze dokázali umne investovať a hľadajú jednoduché chodníčky. Konkrétne projekty a prerozdelenie peňazí na regióny bude jedným z tvrdých orieškov, my nemáme vyjasnené ani investičné priority.

Iné štáty, napríklad aj Francúzsko, Česko, Chorvátsko a Rumunsko, už len dolaďujú technické detaily a prepočty. My sa stále pohybuje v rámci vnútorných konzultácií. Tie mali byť dávno ukončené cez leto. Až teraz boli pozvané konečne aj samosprávy. Ako upozornil europoslanec Michal Šimečka, hrozí nám, že sa ocitneme na chvoste poradia žiadateľov všetkých 27 členských krajín. To bude znamenať, že nám peniaze prídu ako posledným. Nehovoriac o tom, že komu Európska komisia schváli konkrétny plán, môže čerpať preddavok vo výške 10 až 20 % z celkového objemu peňazí. V našom prípade pôjde o stovky miliónov eur. Nuž, asi ich podľa našej vlády urgentne nepotrebujeme.

Vyhovára sa, že peniaze sa môžu rozdeliť až po nadobudnutí legislatívy po 1. januári 2021. A konečný termín na podanie projektov je až 30. apríla budúceho roku. Akoby sa vláda spoliehala, že Maďarsko a Poľsko dočasne zablokujú Program obnovy EÚ a aj sedemročný rozpočet (eurofondy) kvôli podmieneniu prerozdelenia peňazí dodržiavaním zásad právneho štátu. Donedávna sme spojencom z V4 kryli chrbát, dnes môžeme na to kruto doplatiť.

Ani v boji s pandémiou nemáme žiadny plán. Preto návrh neziskových organizácií založiť koordinačnú radu vlády pre Plán obnovy a odolnosti sa javí ako jedno z riešení a vyhnutie sa medzinárodnej blamáži.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #zelená ekonomika #reformný plán #Plán obnovy EÚ #Moderné a úspešné Slovensko