Na ceste k pádu

A nie je to málo, Antone Pavloviči? opýtal by sa asi Jára Cimrman, keby sa dočítal, že na Slovensku vznikli rovno štyri iniciatívy za vyhlásenie referenda za odvolanie vlády Igora Matoviča.

25.11.2020 20:00
debata (4)

Po tom, čo predseda strany Hlas Peter Pellegrini oznámil, že pokiaľ vláda donúti ľudí mrznúť na celoplošnom testovaní, využije túto príležitosť možno i na zber podpisov, pridal sa aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý v stredu oznámil, že podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze má. Na tej by rád navrhol vyhlásenie referenda. V októbri mu zvolanie mimoriadnej schôdze znemožnila premiérova karanténa („schoval sa ako potkan“, komentoval vtedy Fico).

Nezaháľajú ani mimoparlamentné subjekty. SNS zbiera podpisy za referendum o predčasných voľbách už od augusta (Andrej Danko sa zároveň sa hrdí tým, že s nápadom o referende proti Matovičovej vláde prišla jeho strana ako prvá), a dôvody spísal i bývalý minister školstva Juraj Draxler. Niežeby nebolo čo spisovať. Infantilné, amatérske vystupovanie predsedu vlády, chaotické (ne)riešenie pandemickej krízy prekrývané silovými gestami či priam urážkami, zanedbávanie riešení ekonomických následkov a mnoho iného. Jednoducho, faktické nevládnutie. Toho majú plné zuby nielen opozičné strany, ale najmä občania. Napriek tomu sa natíska otázka, cui bono? Komu by povalenie vlády najväčšmi pomohlo? A pomohlo by?

Na Slovensku už nejaké tie skúsenosti s referendami máme, dovedna s ôsmimi. Platné bolo iba jedno, z roku 2003, keď sme mali prejaviť vôľu stať sa alebo nie členským štátom EÚ. V iných si občania pre vyjadrenie názoru rozhodne nešli dolámať nohy (v nejednom prípade našťastie). A hoci je priezračne jasné, že opozičné i mimoparlamentné subjekty situáciu skôr využívajú na pomerne ľahké zviditeľnenie, vzhľadom na celkové naladenie spoločnosti sa dá tušiť, že v prípade úspechu by mohlo ísť o druhé platné referendum.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #vláda Igora Matoviča #celoplošné testovanie