Pomätení orbánovci

Slová riaditeľa Petőfiho literárneho múzea a maďarského vládneho splnomocnenca pre kultúru (!) Szilárda Demetera, že Európa slúži pre Georgea Sorosa ako plynová komora s jedovatým plynom a on sám je liberálny führer, šokovali každého slušného človeka.

30.11.2020 20:00
debata (34)

Tu nejde iba o urážku Georgea Sorosa, ktorý prežil holokaust, všetkých Židov či o hrubé prekrúcanie dejín. Sme svedkami neuveriteľnej pomätenosti nielen autora, ale celého "orbánovského“ kultúrneho okolia. Inak by Demeterovi také slová nikdy nedovolili zverejniť cez provládny portál Origo. To všetko vyvolané snahou Viktora Orbána zostať pri moci akýmikoľvek prostriedkami.

Nehorázne tvrdenia Demeter napísal ako reakciu na naliehanie EÚ dodržiavať zásady právneho štátu v Maďarsku a Poľsku. Podľa neho to neznamená nič iné, len podmienku prijímať migrantov. Demeter zašiel ešte ďalej, keď uviedol, že dve spomínané krajiny sú rovnakými obeťami, ako boli Židia počas nacizmu.

Nevkusné. Neodpustiteľné. Strašné. Hanebné bagatelizovanie holokaustu. To sú reakcie židovských organizácií, izraelského veľvyslanectva v Maďarsku, ako aj mnohých Maďarov.

Demeter sa po tlaku ospravedlnil. Vyjadril však iba ľútosť nad tým, že mohol neúmyselne uraziť pamiatku obetí holokaustu. Nakoniec svoj článok aj stiahol a Facebook ho vymazal.

Nejde o prvý otvorený prejav nenávisti voči Židom v Maďarsku. Ešte v októbri židovská obec Mazsihisz kritizovala Orbána za laxný prístup k týmto prejavom.

A pritom riešenie sporu „dobrého“ Maďarska a Poľska so „zlou“ EÚ by mohlo byť jednoduché. Stačilo by z tejto „diabolskej liberálnej organizácie“ vystúpiť. Nuž, ale to by „naši ľudia“ nemohli bohatnúť na eurofondoch.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Maďarsko #Fidesz #George Soros #holocaust