Koaličné čachre

Iba prostoduchí politickí optimisti by mohli uveriť, že voľba generálneho prokurátora bude vedená tými najčistejšími úmyslami. Problémy sa dali predpokladať. Nejde totiž iba o voľbu, ale o politické záujmy jednotlivých koaličných strán.

01.12.2020 19:00
debata (4)

Tie svorne tvrdia, že vyberajú zo siedmich kvalitných a vyrovnaných kandidátov. Nuž, ak by to tak bolo, prečo nedať poslancom voľnú ruku, nech zvolia generálneho prokurátora podľa svojho svedomia? A najlepšie tajne, ako navrhuje opozícia. Pretože potom by nikto nemohol ukazovať prstom, kto koho volil. Čoho sa koalícia bojí? Nikto si azda nemyslí, že niekto z koaličných poslancov je nečestný a dal by sa zlákať pochybnými ponukami. Veď to ani nejde, keď všetci kandidáti sú podľa nich na funkciu tí najvhodnejší.

Otázkou je, čo budú jednotlivé strany požadovať za to, že ustúpia. Zadarmo to určite nebude. Budú to „iba“ politické veci alebo nejaké „kšefty“? A keď sa Matovič vzdá svojho kandidáta, čo bude požadovať? Dostane na výmenu voľnú ruku v testovaní?

Navonok sa síce javí, že koaliční partneri postupujú vyraďovacou metódou, ktorá sa hodí pri veľkej vyrovnanosti uchádzačov. Môže to byť iba hra pred verejnosťou. Mimo sú už asi Jozef Čentéš a Rastislav Remeta, ktorých žiadna strana nepreferuje. A z ostatných piatich sa zdá byť favoritom sudca Juraj Kliment. Práve preňho, nie pre Daniela Lipšica, mohla byť šitá novela zákona o prokuratúre, ktorá dovoľuje kandidovať aj neprokurátorovi.

Kliment je od začiatku kandidátom premiéra Matoviča. Ako povedal bývalý premiér Robert Fico, dokonca Matoviča navštevuje na Úrade vlády. A vraj jeho synovec špeciálny prokurátor stojí za akciou Očistec. Nech si myslíme čokoľvek o bačovaní Smeru, riziko zneužitia prokuratúry na kriminalizáciu opozície je namieste. A práve sľub v tomto smere môže hrať dôležitú úlohu.

Otázkou tiež je, či by Generálnu prokuratúru mal riadiť sudca. Ak prokuratúra trpí stratou dôvery, tak súdy na tom nie sú o nič lepšie. Rizikom je, že by mu trvalo určitý čas, kým by sa zorientoval vo vnútorných vzťahoch na prokuratúre. Nebude to stratený čas?

Veľmi sporné je aj oficiálne kritérium toxických kontaktov s tzv. závadovými osobami, podľa ktorého sa kandidáti teraz šacujú. Koho si môžeme takto dovoliť označiť? Veď poslanci ani nemôžu poznať všetky kontakty kandidátov. Môže jedna zlá známosť z dávnej minulosti znehodnotiť profesionálne a odborné kvality človeka? Prečo u Maroša Žilinku tento fakt zavážil a u Klimenta nie?

Zdá sa, že koalícii vôbec nejde o nájdenie kandidáta širokého kompromisu – ako to navonok prezentuje – ale o to, či Matovič presadí svojho kandidáta. Veď Jána Hrivnáka vraj blokuje to, že ho presadzuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Ale tá si už presadila predsedu Najvyššieho súdu Ján Šikutu. Takže stačilo. SaS, najmä Alojz Baránik a Ondrej Dostál, vystupovali donedávna tvrdo proti Klimentovi. Baránik už zaradil spiatočku.

Otázkou je, čo budú jednotlivé strany požadovať za to, že ustúpia. Zadarmo to určite nebude. Budú to „iba“ politické veci alebo nejaké „kšefty“? A keď sa Matovič vzdá svojho kandidáta, čo bude požadovať? Dostane na výmenu voľnú ruku v testovaní?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #voľba generálneho prokurátora #Juraj Kliment