Krajčí ako Pacho

Minister zdravotníctva podmieňuje otvorenie škôl testovaním. Čo na tom, že testy nemáme a podľa všetkého ich do 16. decembra ani mať nebudeme. Horšie je, že nemáme ani žiadny plán, ako ďalej.

01.12.2020 20:00
debata (5)

Marek Krajčí tak začína pripomínať Pacha, hybského zbojníka, ktorý keď zvolal: Na kone!, tak dostal odpoveď: A kde by sme ich vzali? Tak utekajme! odvetil Pacho. Zatrúbi na ústup napokon aj Krajčí so svojím straníckym šéfom?

Je zrejmé, že OĽaNO nemá žiadnu predstavu, ako dostať deti do škôl, a napriek výhradám odborníkov stále bazíruje na plošnom testovaní. A keďže nevedia, čo by mali robiť, lebo aj Sulíkov semafor zhodili zo stola skôr, ako o ňom mohla prebehnúť diskusia, tak chcú udržovať status quo čo najdlhšie.

Ich posadnutosť testovaním je však nepochopiteľná. Napriek tomu, že deti na prvom stupni chodia stále do škôl a nik ich netestuje ani predtým netestoval, nebadať, že by zhoršovali epidemiologickú situáciu. Pokiaľ školy nie sú ohniskami nákazy, potom neexistuje dôvod, aby doma sedeli deti na druhom stupni a stredoškoláci.

Ak by sa už mali deti testovať, tak len vo vybraných prípadoch. Keď ešte chodili do škôl a v niektorej triede sa vyskytol pozitívny prípad, tak sa pretestovali aj všetci ostatní. Prípadne deti zostali následne doma v karanténe pár dní a vo výučbe sa pokračovalo. Prečo by to, čo fungovalo v septembri, nemalo fungovať teraz?

Priam do očí bijúci rozdiel v prístupe k otváraniu škôl badať medzi Českom a Slovenskom. Kým u nás vajatáme, u našich západných susedov sa riadia plánom. Tento týždeň sa vrátili do škôl žiaci prvého stupňa a deviatych ročníkov ZŠ. Na budúci pondelok k nim pribudnú žiaci vyšších ročníkov a začne sa tzv. rotačná prezenčná výučba, pri ktorej sa budú po týždňoch v školách striedať celé triedy. Pritom epidemická situácia nie je v Čechách a na Morave o nič lepšia ako u nás.

Nie je najvyšší čas, aby si už aj kompetentní na Slovensku zložili z očí „testovacie klapky“ a pustili deti do škôl?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #OĽaNO #Marek Krajčí #otváranie škôl #antigénové testy