Končí sa moc Penty?

Zadržanie a obvinenie Jaroslava Haščáka z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti by mohli znamenať zlom na politickej scéne. O všadeprítomnom vplyve oligarchu, stratéga Penty, kolovali dlhé roky zvesti. Vzdanie sa všetkých výkonných funkcií môže naznačovať, že Haščák vyhodnotil situáciu ako vážnu.

02.12.2020 19:00
debata (36)

O všetkom musí ešte rozhodnúť Špecializovaný trestný súd. Utorkové zadržanie je však dôležitým symbolom, že ani tí najmocnejší ľudia si už nemôžu byť istí pred rukami spravodlivosti.

Gorila nie je jediná kauza, do ktorej bol Haščák zapojený. Navyše je stará už 14 rokov a vypovedá skôr o emóciách ako o súčasnom dianí. A dokonca ani nejde o vyšetrovanie Gorily, ale o obchodovanie s originálnou nahrávkou SIS. Žiaľ, túto kauzu sa podarilo redukovať iba na Ficovu kolu a vymazať všetko závažné.

Penta, to sú naše dejiny od pádu železnej opony. Je kontinuitou od mečiarizmu po dnešok. Azda iba malé deti veria legende o Pente. Mladíci z Penty by sa za tretej Mečiarovej vlády nikdy neboli presadili, keby za nimi nestál niekto vplyvný.

Penta, to sú naše dejiny od pádu železnej opony. Je kontinuitou od mečiarizmu po dnešok. Azda iba malé deti veria legende o Pente. Mladíci z Penty by sa za tretej Mečiarovej vlády nikdy neboli presadili, keby za nimi nestál niekto vplyvný.

Ak mnohí mečiarovskí privatizéri po páde Mečiara skončili, Penta (nie sama) prežila. A to najmä preto, že bývalý premiér Mikuláš Dzurinda a jeho podpredseda pre ekonomiku Ivan Mikloš im podali pomocnú ruku, zvlášť v prípade VSŽ. Na výmenu Penta podporovala pravicové neoliberálne ekonomické reformy. Znalosť prepisu Gorily, pokiaľ kolovala iba v uzavretých politických, ekonomických a mediálnych kruhoch, Pente neškodila. Až po jej zverejnení na internete sa začali prevracať kabáty a mnohí priatelia sa od nej začali dištancovať. Pozornosť sa zamerala iba na stretnutie s Robertom Ficom. To bolo iba kvapkou v mori v rozsiahlych aktivitách opísaných v spise. A ako povedala bývalá premiérka Iveta Radičová, išlo iba o nastrčenú pascu, aby budúca vláda túto korupciu nevyšetrovala.

Ficova vláda nemusela vzniknúť, lebo sa uvažovalo aj o koalícii Dzurindu s Mečiarom. Nuž, kto mal záujme aby toto, na prvý pohľad bizarné, spojenie vzniklo? Ešte v roku 2009 pred prezidentskými voľbami doviedol Dzurinda Haščáka do Radičovej bytu – ako sama prezradila – aby prebrali financovanie jej kampane.

Dlho sa špekulovalo, či je nahrávka pravá. V študentských filmoch o bývalých premiéroch Dzurinda na otázku študentky, prečo proti nej nič nepodnikol, odpovedal, že tajná služba mala vlastnú stratégiu. Čím jej pravosť vlastne priznal.

Gorilu netreba vnímať iba prizmou korupcie, ale aj ako príležitosť vyrovnať sa s našimi dejinami a poučiť sa z nich. Zadržanie Haščáka môže byť iba búrka v pohári vody. Onedlho možno vyjde von a vyšetrovanie pôjde do stratena alebo súd dôkazy vyhodnotí ako nedostatočné. Môžeme byť iba zatiahnutí do divadla o získanie priazne koaličných politikov pri voľbe generálneho a následne špeciálneho prokurátora a policajného prezidenta. Súčasná bezmocnosť a čachre pri voľbe generálneho prokurátora navrávajú, že poslanci v podstate volia mačku vo vreci. A po voľbách bude všetko inak.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Mikuláš Dzurinda #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #mečiarizmus