Bláznivý kapitán

Titanic sa potápa, umieranie je proces. Ešteže je tu kapitán, ktorý sa navzdory nepriazni všetkých naokolo vzopne a chopí kormidla. „Berie ho do vlastných rúk“, pretože sa na to už „nedokáže pozerať“. Na čo presne? Predsa na to, ako podaktorí ministri odopierajú deťom „ústavné právo na vzdelanie“.

03.12.2020 19:00
debata (35)

Čas letí jak vtáci nedozierni, i reku, deti by mali ísť do školy. Po rokovaní Ústredného krízového štábu v utorok sa na povrch vyplavilo, že ak sa do školy nevrátia ešte v decembri, pre drvivú väčšinu detí na druhom stupni základných škôl a stredoškolákov to bude znamenať polročné vypadnutie z normálneho vzdelávacieho režimu. Minister školstva Branislav Gröhling už niekoľkokrát predložil plán na opätovné otvorenie škôl, no aj ten posledný, posudzovaný v utorok, mu vrátili na prepracovanie.

Igora Matoviča zase niekto sklamal. Nie, tentoraz nie anonymná verejnosť, ktorej dôveroval, ale ona to predsa „pokazila“, nuž odpáše opasok a decku naloží. Tentoraz dostane výprask minister školstva, pretože doposiaľ neprišiel s funkčným plánom, kým „noty“ boli predsa od začiatku známe! Matovič si ani teraz neodpustil blazeovanú zvrátenosť detinského tyrana. Ešte len čosi pred vyše mesiacom tu totiž padali atómovky a premiér nemal čas počúvať Gröhlinga, ktorý razil cestu otvárania škôl od decembra. Zrazu, keď sa z atómovej sebalásky spamätal, je preňho predstava, že by sa deti vrátili do škôl až po Novom roku, neznesiteľná. A čuduj sa svete, na vine je Gröhling.

Miera Matovičových perfídností, klamstiev a neschopnosti prekročila tú najmenej predstaviteľnú mieru únosnosti. Demagógia hry na to, že jemu je všetko jasné, len ostatným nezáleží na deťoch (!), ponižovanie spoluhráčov tým, že na nich váľa všetky svoje zlyhania v politickom vajataní, vyjadrovanie sa z poslednej cenovej… to všetko je také strašidelne zákerné a nízke, že si ani nestíhame uvedomiť, že aj nezákonné.

Hoci nikto, ani minister zdravotníctva Marek Krajčí, nebol schopný vyhabkať vetu rozvitú, ktorou by vysvetlili, v čom je Gröhlingov plán nefunkčný, premiérovi tak nesmierne záleží na vzdelaní národa, že sa rozhodol dať dokopy partičku podobne rozhnevaných činiteľov („ozval sa mi jeden primátor“), ktorí toho rovnako ako on „majú dosť“. Ministra školstva požiadal, aby mu nekládol prekážky.

Napríklad v tom, že svoj mesianistický projekt sa rozhodne uskutočniť len tak mimochodom na (okrem nemenovaných ďalších) súkromnej základnej škole, ktorú navštevujú jeho deti. Zrealizuje to sám, spolu s „dvoma ľuďmi zo svojho okolia“. A nebude to s nikým konzultovať. Osobnou ambíciou dokáže, že keď sa chce, tak sa dá. Pretože, brnká ďalej na city verejnosti takej šokovanej, že až paralyzovanej, on už nemieni čítať denne zo štyri esemesky od svojich dcér – otecko, kedy pôjdeme zasa do školy? Ostáva už len rozplakať sa.

Nuž, naložili sme si s týmto premiérom na plecia bremä skutočne epochálnych rozmerov. Vôbec nie je vylúčené, že naň v poslednom ťažení zakapeme. Miera Matovičových perfídností, klamstiev a neschopnosti prekročila tú najmenej predstaviteľnú mieru únosnosti. Demagógia hry na to, že jemu je všetko jasné, len ostatným nezáleží na deťoch (!), ponižovanie spoluhráčov tým, že na nich váľa všetky svoje zlyhania v politickom vajataní, vyjadrovanie sa z poslednej cenovej… to všetko je také strašidelne zákerné a nízke, že si ani nestíhame uvedomiť, že aj nezákonné. Nie je to náhoda, že otázka otvárania škôl sa na Slovensku rieši ako posledná.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Branislav Gröhling