O čo išlo Matovičovi?

Brány škôl sa napokon otvoria ešte pred Vianocami. Čo sa stalo? Prečo taká náhla zmena? Možno premiér pochopil, že nemôže robiť rukojemníkov zo státisícov detí a ich rodičov a zároveň ďalej vyhrocovať situáciu v koalícii. Možno sa iba na chvíľu upokojil a možno je priaznivcom Hegelovej dialektiky, podľa ktorej sa náš život vyvíja cez protiklady. Ktovie...

04.12.2020 20:00
debata (15)

Keďže doterajší politický život v koalícii sa odohráva v triádach: Sulíkova téza, po ktorej nasleduje Matovičova antitéza, a napokon dochádza k syntéze (ktorá viac-menej kopíruje pôvodný návrh) a toto sa v pravidelných intervaloch pripomínajúc sínusoidu opakuje už od vzniku novej vlády, môžeme sa domnievať, že nám vládne premiér – filozof. Len škoda, že zostáva nepochopený a popri tejto bohumilej činnosti sa mu pravidelne darí všetkých na…štvať (premiér použil svojho času trochu iný výraz).

V každom prípade si musíme položiť otázku: Na čo bolo dobré týždne stresovať celú spoločnosť, keď napokon sa viac-menej ide robiť to, čo už pred časom navrhol minister školstva? Lebo rozdiel medzi Gröhlingovým návrhom, aby sa dalo otestovať 70 percent žiakov na školách a tým, že sa budú testovať všetci, je minimálny.

Ak budú musieť školy zriadiť odberné miesta, tak už je jedno, či sa príde dať otestovať 40, 70, alebo 100% žiakov. Podstatné je, kto to celé zorganizuje, a najmä kto to zaplatí. Zatiaľ sme sa veľa detailov nedozvedeli.

V tom všetkom sme už mohli mať dávno jasno, keby premiér neukájal svoje urazené ego ponižovaním saskárov. Pretože to, čo predviedol vo vzťahu k Sulíkovi a ku Gröhlingovi, bolo nehodné premiéra.

Ak si chceme predstaviť, kde sme už mohli byť, stačí sa pozrieť do susednej Českej republiky, kde sa riadia protiepidemickým systémom. Na semafore už nesvieti červená, ale oranžová, a deti sa postupne vracajú do škôl. My sme úplne zbytočne stratili minimálne dva týždne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Branislav Gröhling #návrat do školy