Salto mortale

Ako čas plynie, dalo by sa konštatovať, že premiér Igor Matovič postavil svoje vládnutie, ktoré mu bez predchádzajúceho varovania privazalo na krk „hnusobu“, na hľadaní vinníka.

06.12.2020 19:00
debata (8)

Ako čas plynie, dalo by sa konštatovať, že premiér Igor Matovič postavil svoje vládnutie, ktoré mu bez predchádzajúceho varovania privazalo na krk „hnusobu“, na hľadaní vinníka. Máte to na koho zvaliť? Nuž niet čo riešiť! vymysleli už dávno v minulosti bizarnejší politici. A súčasný predseda slovenskej vlády sa tým aj spoľahlivo riadi, hoci ťažko povedať, či vedome. Možno inak nevie.

Matovič si rád zakladá na rodinných hodnotách a „ako v rodine“ chcel zoči-voči riešiť aj nezhody v koalícii. Vraj predtým, ako sa niečo pustí na verejnosť, majú si to najskôr inter pares vydiskutovať. To, že sa svojim predstavám sám spreneveril naposledy prednedávnom, keď verejne zosmiešnil ministra školstva Branislava Gröhlinga, však nie je jeho vina. Očividne sa iba bránil, lebo, ako vysvetlil v Sobotných dialógoch, mu viacerí koaliční partneri pripomenuli, že trpezlivosť dochádza a že „Matovič niečo blokuje“, ale „nepovedali mu to priamo do očí“.

Premiér Igor Matovič postavil svoje vládnutie, ktoré mu priviazalo na krk pandémiu, na hľadaní vinníka. Máte to na koho zvaliť? Nuž niet čo riešiť! Každým jedným krokom si pripravuje terén na to, aby nasledujúcim krokom zlyhanie presunul na hlavy iných. A také saltá bývajú smrteľné.

V porovnaní s minulotýždennými vyjadreniami na adresu ministra školstva a vo vzťahu k nemu však, zdá sa, nastal istý posun. Premiér ešte stále tvrdí, že ministerstvo školstva nebolo schopné vypracovať postup pre otvorenie škôl za podmienok stanovených ústredným krízovým štábom, ale už z toho neobviňuje priamo Gröhlinga. V štáte, kde sa premiér štylizuje do pozície hlavnej obete, môže byť obetí viac. Gröhlingovi vo vypracovaní schodného plánu bránili „snaživí úradníci“, ktorí (riadení zrejme len pohnútkami osobnej pomsty Matovičovi) chceli dokázať, že otvoriť školy za podmienky testovania sa nedá. Nuž… presúvanie „viny“ a hľadanie, na koho to zvaliť ako forma ospravedlnenia? To je už len téma na vedecké štúdie z oblasti psychologických vi­ed.

Dôležité je, čo sa v dôsledku nekoncepčných krokov a apolitického vedenia krajiny v čase pandémie deje. Dospeli sme do situácie, že sa otvárajú tie školy, ktoré kontaktovali Úrad vlády, Igora Matoviča osobne alebo Ministerstvo školstva. Predseda vlády dúfa, že sa postupne budú pridávať aj ďalšie školy. Skutočnosť, že len niečo cez 20 percent rodičov je ochotných pristúpiť na podmienku testovania, ale najmä to, že drvivá väčšina občanov má už chaosu plné zuby a mnohých už oveľa viac ako to, či sa nakazia, trápi, či ešte budú mať ich deti čo jesť alebo ich neprekvapí exekútor, sa rozhodol ignorovať. Ale pozor. Svojou osobnou iniciatívou len „otvoril dvere“ a ukázal, že „sa to dá“. Agendu, ako povedal v Sobotných dialógoch, ďalej prenecháva ministerstvu školstva. Situáciu opäť raz postavil „kto z koho“. Nie, ja vás nenútim, ale ak nepristúpite na moje pravidlá, nastane lockdown. Koledovali ste si.

V bizarnej aréne tak rozohral ďalšie vydieračské salto. Pretože ak bude prezidentka trvať na tom, že testovanie je dobrovoľné, zas bude na koho zvaliť, ak lockdown bude. Samozrejme, v tom najmenej vhodnom čase. Premiér si opäť už vopred umýva ruky a „či bude, nechá na autority, ktoré plošné testovanie odmietali“. Každým jedným krokom si pripravuje terén na to, aby nasledujúcim krokom zlyhanie presunul na hlavy iných. A také saltá bývajú smrteľné.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Branislav Gröhling #Zuzana Čaputová #otváranie škôl #lockdown #plošné testovanie