Miera konštruktivity

Na Slovensku sa už dlho nehrá dobrý futbal, zato tu máme politickú arénu, ktorá sa zmenila na futbalové ihrisko, kde vláda Igora Matoviča rozohrala zápas storočia.

07.12.2020 18:00
debata (7)

Presnejšie, predseda vlády Igor Matovič rozohral súboj, v ktorom už dávno nevyzýva len súperiaci tím, ale aj členov svojho vlastného tímu, ba zápasí už i s divákmi. Čochvíľa začne zápasiť aj sám so sebou a možno si aj strelí vlastný gól, no ešte predtým skúsil ťah na prezidentku. A v napätom zápase mohli občania Slovenska pri prijímačoch v napätí fandiť – nie športovcom, ale politikom. Zuzana Čaputová v pondelok ostro, no stále kultivovane, na Rádiu Expres oznámila, že premiér by mal „zvážiť odovzdanie manažovania boja proti pandémii koronavírusu inému členovi vlády“.

Zuzana Čaputová je rozvážna hráčka; viacerí jej vyčítali zmierlivosť, nadbytočné úsilie o vyhýbanie sa konfliktom a podobne. V niektorých situáciách to možno boli výčitky oprávnené, no z dlhodobého pohľadu sa jej takmer ako jedinej podarilo zabrániť tomu, aby sa slovenské futbalové ihrisko zmenilo na defilé agresívnych hrubokrkých ultras, v ktorom už žiadny triezvy hlas nezaváži.

Prezidentka predovšetkým upozornila na to, že nemáme riešiť len pandémiu, ale najmä realitu, v ktorej primnohí ľudia nemajú prácu, žijú pod hranicou chudoby alebo dokonca nemajú čo jesť.

Prezidentka na rozdiel od väčšiny koaličných a opozičných politikov nemrhala energiou a nedala sa vyprovokovať osobnými útokmi, ktoré ju mali zneistiť hneď v začiatkoch výkonu funkcie (excelencia zo skládky, Sorosova agentka, narážky na jej vzhľad, šatník a pod.). A teraz, v polčase totálneho rozpadu politického vedenia vlády, sa jej chladná hlava a zaťaté zuby vyplácajú niekoľkonásobne. Pretože sa dalo čakať, že na vlne zvaľovania zodpovednosti a viny zo strany predsedu vlády musí ako posledná inštancia prísť na ranu práve ona.

Igor Matovič a jeho vláda nezvládajú politické riadenie Slovenska v čase pandémie. Nemusíme si rekapitulovať, ako bol najskôr na vine Sulík, potom Gröhling, Gröhlingovi úradníci, Cigániková či Nicholsonová, o „fašistoch a mafiánoch“, poslednom štíte nehovoriac. Jeho samostatná „záchranná akcia“ otvárania škôl zlyháva, s kolegami a odborníkmi nediskutuje, stanovuje podmienky, vyhráža sa im. Bez hlavy a päty.

Za potenciálny lockdown sa najnovšie hotoval učiniť vinnú prezidentku. Buď bude po mojom, alebo je na vine ona. „Musíme si ujasniť, kto na akej strane stojí,“ vyhlásil Matovič. „Kto je na strane Kotlebu, Fica, Pellegriniho a kto na strane zdravého rozumu.“ Ďalší pokus o podpásovú demagógiu. Ani na to však Zuzana Čaputová nenaletela. Áno, bola nebývalo ostrá, keď povedala, že celý svet rieši koronavírus, len my premiéra; a veľmi diplomatická, keď označila kroky vlády za majúce „spornú mieru konštruktivity“. Predovšetkým však upozornila na niečo, čo evidentne celej vláde uniká: že nemáme riešiť len pandémiu, ale najmä realitu, v ktorej primnohí nemajú prácu, žijú pod hranicou chudoby, mnohí nemajú čo jesť, a teda im veci ako dištančné vzdelávanie môžu znieť akurát tak ako let na Mars. Len škoda, že Igor Matovič na to opäť zareagoval – ako Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pandémia #Zuzana Čaputová #lockdown #plošné testovanie