Anarchia made in Slovakia

Napriek zákazu sa viacero reštaurácií a fitnescentier v utorok rozhodlo otvoriť svoje prevádzky. Vzhľadom na to, čo v súvislosti s koronakrízou predvádza Igor Matovič, sa dalo čakať, že niekomu „rupnú nervy“ a vzoprie sa opatreniam. Odpovedať na premiérov chaos vlastnou anarchiou však nie je vôbec šťastným riešením.

08.12.2020 20:00
debata (38)

Epidemiologická situácia na Slovensku sa zhoršuje a takýmto „trucpodnikom“ majitelia prevádzok len ohrozujú zdravie ľudí. Žiť v neustálej neistote musí byť pre nich stresujúce. Zdá sa však, že tí, čo sa postavili na čelo boja za záchranu gastroprevádzok, nebojujú za kuchárov, čašníkov a ďalších ľudí zamestnaných v tomto segmente, ale rozohrávajú svoje vlastné hry a zneužívajú pritom ich frustráciu. Táto vzbura proti vláde má nepochybne aj politické ciele. Všetci extrémisti sa riadia heslom: čím horšie, tým lepšie (pre nás). A nevytĺcť nejaký kapitál z takejto situácie, keď v podstate ešte aj premiér neustále prilieva olej do ohňa, by bol z ich strany priam hriech.

Teraz pôjde o to, či štát dokáže presadiť svoju autoritu a tým, čo porušia zákon, uloží pokuty, alebo sa bude iba prizerať ako pri dvoch predchádzajúcich nepovolených protestoch pred Úradom vlády. Hoci prístup premiéra je veľmi nešťastný a pomoc vlády pre gastroprevádzky je nedostatočná, máme tu nejaké pravidlá, a tie buď akceptujeme, alebo v opačnom prípade tu bude číra anarchia.

Tým, že úplný lockdown je takmer na spadnutie, sa stanú podobné úvahy čoskoro bezpredmetné. Matovič a spol. však potvrdzujú platnosť Murhypho zákonov, že politici sa začnú správať rozumne, až keď sa vyčerpajú všetky ostatné možnosti. Namiesto testovania sme už v novembri mohli na mesiac zatvoriť krajinu. Dnes sme už lockdown mohli mať za sebou a tešiť sa na Vianoce. Takto sme vyhodili do luftu milióny za Ag testy a ešte budeme mať pokazené sviatky.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Igor Matovič #fitnescentrá