Žaba sa stále varí

Ústredný krízový štáb mal na utorkovom rokovaní rozhodnúť, akú podobu bude mať potenciálny lockdown na Slovensku počas vianočných sviatkov a po nich. Dohodlo sa len, že bude, verejnosť sa vraj dozvie viac v stredu po zasadnutí vlády.

09.12.2020 19:15
debata (3)

Ale verejnosť sa po ňom nedozvedela nič, len Richard Sulík novinárom oznámil, že jemu sa síce takéto riešenie nepáči, ale o podobe „uzatvorenia“ krajiny rozhoduje hlavný hygienik. S otázkami, ako bude vyzerať, odkedy a dokedy bude platiť a čo všetko to má v praxi obsahovať, sa teda máme obrátiť na Jána Mikasa.

Pripomeňme, že celá táto predvianočná dráma má množstvo zápletiek a odohráva sa na pozadí nejedného paralelného deja: ešte začiatkom týždňa sa mali otvárať školy, ktoré sa od začiatku novembra neotvorili, ako sa napokon ukázalo, kvôli zlomyseľným úradníkom na ministerstve školstva; potom sa prezidentka vyjadrila, že premiér by mal manažovanie pandémie zveriť niekomu inému, čím sa vychýlila zo strany „zdravého rozumu“ a všetkým nám tak vlastne nanútila lockdown. O všetkom totiž síce majú rozhodovať odborníci, ale napokon to aj tak vyzerá tak, že odborníci len schvaľujú vopred zakorenené fixné idey Igora Matoviča, pretože keby prišli s nejakou inou cestou, okamžite by mohli skončiť na smetisku záškodníkov. Teraz nám má „blbú“ správu odovzdať hlavný hygienik. Je to vlastne nepriestrelná stratégia. Ak to nevyjde, aspoň budeme vedieť, kto za to môže.

Už od prvých slov ministra zdravotníctva bolo evidentné, že si všetci dobre uvedomujú, že voda, v ktorej sa žaba varí, je už veľmi horúca, a že ak to v nej ešte chcú chvíľu vydržať, nemali by už aj tak vyhrotenú situáciu hrotiť ešte viac.

Ján Mikas sa, samozrejme, dávno netajil tým, že uprednostňuje celoplošný lockdown, a nielen regionálny. Vzhľadom na to, že pandemická situácia je veľmi vážna a číslo pozitívne testovaných ťahá na šesťtisíc, je evidentné, že treba účinným spôsobom regulovať mobilitu ľudí aj počas sviatkov. Kiežby však bol problém len v nepríjemných opatreniach! Hlavný hygienik Ján Mikas nakoniec vystúpil s predstavením pravidiel na nadchádzajúce týždne. Črtá sa z toho niečo ako viacfázový lockdown. Najskôr sa zrušia terasy reštaurácií, potom sa upravia podmienky v zimných strediskách a hoteloch, a tri dni pred Vianocami sa všetko zavrie, minimálne na tri týždne.

Ale už od prvých slov ministra zdravotníctva bolo evidentné, že si všetci dobre uvedomujú, že voda, v ktorej sa žaba varí, je už veľmi horúca, a že ak to v nej ešte chcú chvíľu vydržať, nemali by už aj tak vyhrotenú situáciu hrotiť ešte viac. Reč tela je neklamná. Hlavné slovo mal napokon predsa len Igor Matovič. Priznal „prehru“ s prezidentkou, čím nám nenápadne podsunul, ako si máme v prípade nevôle momentálny chaos správne interpretovať. Keby nebola vyzývala na dobrovoľnosť, všetko mohlo byť inak. Možno aj ministerstvo hospodárstva by stihlo nakúpiť dostatok testov.

Lenže na Slovensku nie je zásadný problém ten, že by ľudia nevedeli alebo nechceli dodržiavať obmedzenia. Nemali s tým problém na jar a nemali by ani dnes, keby videli, že kroky, ktoré vláda podniká, sú racionálne, že sa členovia vládnej koalície dokážu zjednotiť v principiálnych veciach a že si nikto neumýva ruky, ak ide o kritiku premiéra. Lockdown sme tak už mohli mať za nami a pred sebou koncoročné sviatky s perspektívou, že nakazených nepribúda. A nemuselo by sa to ani vylučovať s plošným testovaním.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #Ústredný krízový štáb #Ján Mikas #lockdown #plošné testovanie