Križiakov prílepok

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak sa rád pýši prezývkou Posledný križiak. Rytier to však nie je. Inak by nemohol pokútne využiť ústavný zákon reformy súdnictva a na poslednú chvíľu k nemu prilepiť aj tri zmeny z pripravovanej ústavnej reformy dôchodkového systému.

09.12.2020 20:00
debata (9)

Bojí sa, že ním navrhovaná reforma neprejde. Tá si totiž v nedávno skončenom pripomienkovom konaní vyslúžila 500 výhrad, z toho viac než polovicu zásadných.

Niežeby sme nepotrebovali diskutovať o nastavení dôchodkového systému. Trh práce a vek dožitia sa neustále menia. A ekonomická kríza a pandémia to ešte prehĺbia. Schválený prílepok zrušil vekový strop odchodu do dôchodku. Ale nevieme, ako to bude s ľuďmi pracujúcimi na čiastočné úväzky, ktoré sa stále viac stávajú štandardom. Tí odvádzajú menšie odvody. Budú preto musieť pracovať až do sedemdesiatky, aby si zarobili na slušný dôchodok? Bude sa im nízky úväzok započítavať do potrebných odpracovaných 40 rokov?

Pri daňovom bonuse sa doslova zastavuje rozum. Deti budú mať právo odvádzať časť z platu na dôchodky rodičov. Lenže keď sa znížia rodičom dôchodky, nebude inej možnosti než prispievať. Väčšinou deti bohatších rodičov zarábajú viac než tých chudobných. To znamená, že chudobnejší budú mať ešte menšie dôchodky a bohatší ešte vyššie. A čo tí, ktorí nemohli mať deti alebo im zomreli či pracujú v zahraničí? A na to skryto nadväzuje tretí prílepok o dlhodobej udržateľnosti hospodárenia štátu. To bude v praxi znamenať, že kvôli tomuto princípu sa môžu v budúcnosti krátiť sociálne výdavky, dôchodky nevynímajúc. Pekne rytierske.

A maslo na hlave má aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá rada dbá o čistotu legislatívy. Čo má jej ústavný zákon reformy súdnictva spoločné s reformou dôchodkového systému? Alebo už v koalícii neplatia žiadne princípy a všetko je podriadené lobistickým a ideologickým záujmom?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústava SR #dôchodkový systém #Milan Krajniak #Mária Kolíková #rytier