Rozpočet: Žiadne statky, samé zmätky

Rozpočet pravdy, záchrany a zodpovednosti? Práve takto tituluje zákon roka nový minister financií Eduard Heger. Priznať mu treba, že je napísaný o level-dva vyššie ako tie z dielne jeho predchodcov. A tiež reálnejšie. V podstate radosť čítať. I keď astronomický dlh, ktorý Slovensko čaká, kole oči. Hegerovi treba uznať, že ho priznáva a nezametá pod koberec. A tiež, že otvorene hovorí, že vyrovnané hospodárenie sa Slovensku vzdialilo. Ak by všetko išlo, tak sa k nemu azda priblížime o nejaké tri-štyri roky. Menej pekne vyznieva neustále hľadanie vinníka v exministroch či „hnusobe“. Predsa len, keď je raz niekto ministrom, musí prijať zodpovednosť.

10.12.2020 19:00
debata (7)

V štátnej kase má budúci rok chýbať nejakých 7 miliárd eur. A dlh poskočí na 65 percent hrubého domáceho produktu – teda nad maastrichtskú hranicu. Slovensko preto plánuje využiť výnimku z Bruselu, ktorá uvoľňuje pravidlá na konsolidáciu verejných financií. Na záchranu si Heger nechal v rezerve miliardu eur. Postačí to?

Pri zostavovaní návrhu rozpočtu vychádzali ministerskí analytici zo septembrovej makroprognózy. A tá je na dnešné pomery takpovediac napísaná dosť ružovo. V septembri bola druhá vlna pandémie len vzdialený prelud, no v októbri sa so zlými správami akoby roztrhlo vrece. Prepad predaja áut, krachujúce reštaurácie, zatvorené obchody…

Otázne totiž je, či nakoniec nebudú čísla ešte dramatickejšie. Rozpočet potom nebude ani vyrovnaný, a možno ani realistický. Pri zostavovaní svojho návrhu vychádzali ministerskí analytici zo septembrovej makroprognózy. A tá je na dnešné pomery takpovediac napísaná dosť ružovo. V septembri bola druhá vlna pandémie len vzdialený prelud, ekonomika sa trochu otriasla z jarného útlmu a začala sa aj zotavovať. A hoci čísla za druhý štvrťrok boli červené, vyhliadky na tretí kvartál vyzerali pozitívne. Ostatne, naznačovali to aj počty predaných áut. Automobilový segment v septembri jemne ožil… Vydržalo to však len jeden mesiac. V októbri sa so zlými správami akoby roztrhlo vrece. Prepad predaja áut, krachujúce reštaurácie, zatvorené obchody…

Do poslednej chvíle sprevádzala schvaľovanie budúcoročného rozpočtu jedna galiba za druhou. Najprv sa zdalo, že to hádam minister financií ani nestihne, potom sa ukázalo, že termín síce dodrží, no akosi sa návrh vôbec nedostal na tripartitu. Nevideli ho tak ani odborári, no ani firmy. A, žiaľ, vo svetle chaotickej politiky vlády, vysvetlenie ministra práce, že nemal s kým rokovať, lebo odbory tripartitu blokujú, akosi pokrivkáva. A aj keď odborári tiež nie sú úplne bez viny, je to predsa len viac ako neštandardné. Napokon, práve toho sa chytila aj opozícia. Áno, rokovací poriadok hlasovanie o zákone roka nepodmieňuje prerokovaním so sociálnymi partnermi. Na druhej strane, bývalo to dobrým zvykom. Bolo naozaj treba napínať už beztak napäté vzťahy v tripartite?

P.S: Vo svetle rekordného dlhu vyznieva zrušenie tzv. obedov zadarmo komicky. Štátnu kasu rozhodne niekoľko ušetrených miliónov nespasí. Hlavne ak chce dotovať dopravu zadarmo – alebo už nie? Pravdou je, že je okolo toho nejako ticho. Ak teda neberieme do úvahy chystaný cestný zákon, ktorý samosprávam výrazne pridáva kompetencie. Po novom by mali nielen písať grafikony, ale i určovať ceny lístkov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet #minister financií #Eduard Heger