Brexitová nedohoda?

Podľa zdrojov zo summitu Európskej únie v Bruseli debata o brexite, ktorú lídri členských krajín absolvovali, trvala menej ako 10 minút. Nebolo to veľké prekvapenie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová im totiž nemala veľmi čo povedať. Sme v hodine dvanástej a EÚ stále nemá s Britániou obchodnú dohodu.

11.12.2020 20:00
debata (5)

Najneskôr v nedeľu by sa malo rozhodnúť. Hoci termíny na dosiahnutie dohody sa viac ráz posúvali, naozaj už nezostal žiadny čas. Prechodné obdobie, počas ktorého sa Británia riadi pravidlami EÚ, sa končí o polnoci z 31. decembra na 1. januára. A čo potom…?

V rokovaniach sa bije niekoľko princípov a jeden z nich je takmer filozofický. Bývalá britská premiérka Theresa Mayová tvrdila, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda. Skutočne je to však tak? Veď úplný krach rokovaní by nebol dobrý signál pre nikoho.

Na oboch stranách sú určite ľudia, ktorí si zlyhanie prajú. Poznáme fanatických stúpencov brexitu, ktorí veria, že EÚ by sa mala rozpadnúť a je rovnaká ako Sovietsky zväz a či nacistické Nemecko. No sú tu aj Európania, ktorí skalopevne veria, že Britániu treba za brexit potrestať, nech to stojí, čo to stojí. Áno, brexit bola hlúpa myšlienka do veľkej miery založená na výmysloch a klamstvách. No hoci to znie ako klišé, Spojené kráľovstvo naozaj odišlo len z EÚ, nie z Európy. Je stále partnerom a spojencom v NATO. Jednoducho je vzdialené len jedno preplávanie Lamanšského prielivu.

Či v nedeľu dohodu ohlásia alebo nie, únia a Británia budú musieť pokračovať v rokovaniach o budúcich politických, bezpečnostných a obchodných vzťahoch. Ani jedna strana nikam neodchádza. Áno, vyžadovalo by si prehltnutie horkých politických piluliek, ale nebolo by lepšie, keby sa už teraz pokúsili vyjsť si viac v ústrety?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Ursula von der Leyenová #Brexit