Rizikový Lipšic

Špekulácie sa nakoniec potvrdili. Daniel Lišpic kandiduje za špeciálneho prokurátora. Na tento post ho v piatok nominuje Právnická fakulta Univerzity Komenského. O Lipšicovi sa špekulovalo už aj ako o možnom generálnom prokurátorovi.

16.12.2020 19:00
debata (54)

Prezidentka Zuzana Čaputová však vopred avizovala, že ho nemusí vymenovať. Špeciálneho prokuratúra už nevymenúva hlava štátu, volí ho parlament. Lipšic má tak dvere otvorené.

Svoj záujem o post špeciálneho prokurátora zdôvodnil najmä tým, že pred 15 rokmi stál pri zrode tejto inštitúcie. Sám asi nepredpokladal, že by niekedy mohol stáť na jej čele. Rysovala sa totiž pred ním sľubná politická kariéra. Nie je tajomstvom, že jeho ambície boli iba tie najvyššie. Po veľkom náraste popularity počas pôsobenia vo funkcii ministra vnútra počas vlády Ivety Radičovej sa pasoval za hlavného bojovníka proti korupcii. Aj keď toho veľa nedosiahol, jeho jazyk mnohých oslovil a oslovuje dodnes.

Tesné prepojenie Lipšica so súčasnými vládnymi predstaviteľmi, zvlášť s premiérom, predstavuje vysoké riziko, že by funkciu špeciálneho prokurátora nemusel vykonávať nestranne a objektívne.

Keď v materskom KDH nedostal šancu kandidovať na predsednícky post, založil si vlastnú stranu – NOVA. Strana rýchlo stratila svoj lesk a od krachu ju zachránil až Igor Matovič. Vedenie NOVA zaradil v roku 2016 na spoločnú volebnú kandidátku OĽaNO. Nakoniec Lipšic z politiky odišiel nedobrovoľne – po tragickej nehode, pri ktorej zomrel človek.

Tesné prepojenie Lipšica so súčasnými vládnymi predstaviteľmi, zvlášť s premiérom, predstavuje vysoké riziko, že by funkciu špeciálneho prokurátora nemusel vykonávať nestranne a objektívne. To neexistujú iní kvalitní kandidáti, aj medzi samotnými prokurátormi, ako bývalý dvojnásobný minister? Alebo sa sleduje úplne iný cieľ?

A prepojenia sú veľmi vážne. Novozvolený generálny prokurátor Maroš Žilinka bol štátny tajomník na ministerstve vnútra, keď ministrom za KDH bol samotný Lipšic. Navyše ďalší z vtedajšej „partičky“ na ministerstve Milan Krajniak je dnes minister práce za stranu Sme rodina. A jeho poradca je predchádzajúci minister vnútra za KDH Vladimír Palko. Bývalý Palkov hovorca Boris Ažaltovič je zase štátny tajomník na ministerstve práce. A aby toho nebolo dosť, ďalší z kádeháckej partičky na ministerstve vnútra Gábor Grendel, ktorému len tesne uniklo kreslo ministra vnútra, je podpredseda parlamentu. A Vladimír Pčolinský je zas riaditeľom Slovenskej informačnej služby.

So štipkou zveličenia by sa dalo povedať, že ľudia z KDH toľko postov neobsadili azda ani v časoch najväčšej slávy.

Toto má byť toľko sľubovaná nezávislosť prokuratúry od politickej moci? Kde máme istotu, že prepletená partička kádeháckych kamarátov sa nebude nielen navzájom kryť, ale nebude kryť aj súčasnú politickú garnitúru, s ktorou je tesne prepojená? Takto sa neprinavracia dôvera ľudí v právny štát. Práve naopak, je tu vysoké riziko, že prokuratúra bude slúžiť vládnej moci a uzavretej skupine vyvolených. A bude sa nám snažiť zalepiť oči stíhaním opozičných politikov kvôli korupcii a naopak nad prešľapmi súčasnej vládnej garnitúry bude oči privierať.

Neodmietli práve toto ľudia vo februárových voľbách? Ak si chce Daniel Lipšic zachovať česť, mal by kandidatúru stiahnuť. K obnoveniu dôvery v právny štát by tým pomohol omnoho viac.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Daniel Lipšic #Igor Matovič #Maroš Žilinka #Milan Krajniak #špeciálny prokurátor